Hlavní obsah

Fiala: Blažek dostal žlutou kartu. Všichni rozumí, co to znamená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala po středečním jednání s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (oba ODS) řekl, že za jeho setkání s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým dostal žlutou kartu. Nastínil současně, že pokud by se potvrdilo, že Nejedlého viděl Blažek ještě podruhé před čtyřmi měsíci, následovala by karta červená.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

„Ráno jsme měli debatu s panem ministrem, znovu nám velmi podrobně situaci vysvětlil a odpověděl na otázky,“ řekl premiér novinářům na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

Připomněl také, že znovu bude Blažek setkání vysvětlovat večer na koaličním jednání. „Ministr Blažek nás znovu ujistil, že setkání bylo náhodné, že nemělo agendu a bylo společenské. Včera se omluvil voličům, stejně tak jako vedení strany, za problémy, které způsobil,“ uvedl.

„Omluvu jsme přijali, pan ministr dostal žlutou kartu. Všichni rozumí, co to znamená,“ podotkl s tím, že mimo jiné přihlédl k dobrému hodnocení jeho práce v čele ministerstva spravedlnosti.

Blažek si sype popel na hlavu kvůli setkání s Nejedlým: Omlouvám se všem, kterých se dotklo

Domácí

Kauza kolem setkání ministra Blažka s Nejedlým hýbe poslední dny politickou scénou. Oba spolu podle Seznam Zpráv strávili minulý týden ve středu pět hodin v pražské restauraci. Nejedlý tam měl mít rodinnou oslavu, podle Blažka šlo o náhodné setkání. V restauraci se podle svých slov schovával před bouřkou. O čem mluvili, neřekli.

Fiala ve středu také řekl, že pokud se potvrdí Nejedlého slova pro Seznam zprávy, že se s Blažkem viděl znovu ještě jednou před čtyřmi měsíci, mohlo by to změnit situaci.

„Je potřeba zmínit, že pan ministr okamžitě dementoval tuto věc a řekl, že se s panem Nejedlým nesetkal v době po skončení mandátu prezidenta Miloše Zemana. Jestli si mám vybrat, zda mám věřit panu ministru Blažkovi, či panu Nejedlému, tak věřím Blažkovi,“ uvedl.

A zdůraznil: „Pokud se ukáže, že neměl pravdu, tak po žluté kartě následuje červená.“

Pokaždé spustí opozice virvál, po schůzce Blažka s Nejedlým je podivné hrobové ticho

Domácí

Blažek informace serveru odmítl. Novinářům zaslal vyjádření, kde píše, že „po skončení mandátu prezidenta Miloše Zemana se žádná schůzka mezi mnou a Martinem Nejedlým nekonala“.

„Ráno jsem měl pracovní jednání s předsedou vlády. Celé dopoledne jsem trávil v Senátu. To je jediný důvod, proč jsem v řádu několika málo hodin nereagoval na dotaz redaktorů Seznam zprávy, neboť jsem z výše uvedených důvodů nemohl,“ uvedl k článku.

V reakci na setkání Blažka s Nejedlým pořádá ve středu odpoledne spolek Milion chvilek poblíž Úřadu vlády happening s názvem Poslední kapka Pavla Blažka. Cílem akce je podle organizátorů apelovat na premiéra, aby Blažka odvolal z pozice ministra spravedlnosti.

Fiala k Vaňkové: Nemám radost

Premiér Fiala se na tiskové konferenci vyjádřil i k ze situaci kolem brněnské ODS. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podle informací serveru Seznam Zprávy míní, že v kauze přidělování nebytových prostor v Brně figuruje i primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). V dokumentu, v němž sdělují obvinění dvěma podezřelým, uvedli, že prostory v domě v ulici Hlinky měly původně sloužit k vybudování bydlení pro Vaňkovou a že její příbuzní sehráli roli bílých koní.

„Nebudu tajit, že ze situace, která je kolem brněnské ODS, žádnou radost nemám. Snažím se jednat spravedlivě a postupovat tak vůči všem. Kolem paní primátorky se dlouhodobě objevují články ohledně údajného získávání bytů. Zatím je to ale v rovině článků a v rovině údajného vyšetřování, o kterém nic nevím,“ řekl k tomu premiér.

Doplnil, že by si přál, aby už v kauze padlo nějaké finální rozhodnutí.

Primátorka Vaňková využila bílé koně k získání městského bytu, míní policie

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám