Hlavní obsah

Blažek rezignovat odmítá, navzdory Pirátům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v neděli zopakoval, že nevidí důvod k rezignaci. I kdyby se na tom usneslo celostátní fórům Pirátů. Do pondělního večera mají rozhodnout, zda budou výzvu na odvolání ministra iniciovat i straničtí poslanci a ministři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

Impulzem byla Blažkova nedávná účast na oslavě lobbisty Martina Nejedlého, která se protáhla na několik hodin. Pošramotil tím podle pirátů pověst a důvěru vlády. Za špatný úsudek se Blažek omluvil, odmítá se podle svých slov ale tvářit, že Nejedlého nezná.

Rozhodne Fiala

O jeho setrvání v kabinetu má rozhodnout premiér Petr Fiala (ODS). „Rozhodnutí nezávisí jen na mně. Já si chybu uvědomuji, tu symboliku, která v tom je, ale nevidím důvod k odstoupení,“ řekl v neděli Blažek v České televizi.

Piráti mají se čtyřmi poslanci nejmenší klub ve Sněmovně. Pokud by jejich poslanci chtěli ve Sněmovně iniciovat usnesení k odvolání Blažka, bylo by to čistě proklamační. Není to nijak závazné. Patrně by se nepřipojila ani část opozice. K hlasování by se nepřidal například poslanec Radek Vondráček (ANO).

Blažek podal žalobu na Rakušana. Chce si vyjasnit kompetence

Domácí

Piráti zvažují, že by do tlaku na Blažkovo odvolání zapojili i hnutí STAN. Na vládní úrovni by předseda Pirátů Ivan Bartoš výzvu premiérovi zopakoval.

Není to poprvé. Už ve druhé polovině června se Piráti usnesli, že Blažek ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády.

Piráti tehdy reagovali na možný střet zájmů Blažka ve vztahu k vyšetřování bytové kauzy v Brně a na některé jeho kontroverzní kroky. Situaci tehdy probral premiér s předsedou Bartošem a Blažka podpořil.

Pod Blažkovým dohledem se na resortu připravuje několik významných změn. Od ledna si pod sebe převezme rozhodování o milostech kompletně prezident republiky.

Exprezident Miloš Zeman převedl část pravomocí na spravedlnost, osobně řešil jen vybrané typy žádostí. Tuto změnu Blažek vítá. Znamenat to bude i převod několika tabulkových míst pod Kancelář prezidenta republiky.

Ke jmenování soudcem ministr znovu navrhne i státního zástupce Marka Bodláka, kterého dříve exprezident Miloš Zeman odmítl jmenovat.

Soudce, který naštval Blažka, míří v justici výš

Domácí

„Chystáme nějakou etapu jmenování soudců, pan Bodlák by tam měl být. Pan prezident s tím souhlasí,“ řekl v ČT Blažek s tím, že souhrnně navrhne jmenovat asi padesátku soudců.

Hrad pod vedením Zemana tehdy uvedl, že Bodláka dohnaly „staré hříchy“ v souvislosti s případem exministryně obrany Vlasty Parkanové, což ale Bodlák nesoudil. Zamítl ale podnět na prověření možné sabotáže při Zemanově hospitalizaci na podzim v roce 2021.

Bodlák podle Blažka podepsal také předvolání prezidenta Zemana k výslechu u Bezpečnostní informační služby (BIS), čemuž se Zeman bránil. Týkat se to mělo prozrazení odposlechů v okolí prezidenta.

Do konce roku chce Blažkův resort předložit vládě také velkou novelu trestního řádu.

Pohnout by se měla i zakázka na nákup náramků pro domácí vězně. „Už je v zásadě vybráno a zkraje příštího roku by se mělo začít přibližně s 500 náramky,“ řekl Blažek. První vězni by mohli mít náramek při výkonu trestu v únoru či březnu.

Blažek si sype popel na hlavu kvůli setkání s Nejedlým: Omlouvám se všem, kterých se dotklo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám