Hlavní obsah

Peníze za zaplacené zájezdy mohou vracet cestovky až v září 2021, schválil Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cestovní kanceláře budou moct vrátit peníze za zrušené zájezdy od 20. února do 31. srpna 2020 kvůli koronaviru až po 31. srpnu 2021. Místo peněz dostanou lidé poukázky na jiné, rovnocenné zájezdy. Pokud je ale do té doby nevyužijí, peníze jim cestovky poté vrátí. Novelu zákona schválili ve čtvrtek senátoři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zaparkovaná letadla na letišti Václava Havla v Praze. Letecké společnosti v důsledku zavření hranic a omezení cestování ruší většinu letů.

Článek

„Pokud bychom zákon neschválili, spousta cestovních agentur by zkrachovala. Klient by peníze nedostal, a tak by se začal s cestovní kanceláří soudit,” upozornila na plénu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Cestovky tak podle této novely mohou odložit vrácení peněz za již zaplacené zájezdy do září 2021. Podmínkou ale je, že dluh v důsledku odstoupení od smlouvy vzniknul od 20. února do 31. srpna.

Cestovky budou za zrušené zájezdy vydávat poukazy

Domácí

Místo peněž dostanou od cestovních kanceláří poukazy na rovnocenné zájezdy. Pokud klienti ale poukázky nevyužijí do konce srpna, cestovky jim peníze i tak vrátí, ale až po 31. srpnu.

Senioři mohou odmítnout 

Poukazy budou chráněny zárukou pro případ úpadku cestovní kanceláře. Vydávat se budou muset bez doplatku.

ON-LINE: Stát by měl ručit za 80 procent dlužného nájemného, navrhuje Senát

Domácí

Poukaz mohou odmítnout lidé spadající do takzvaných zvláště zranitelných skupin. Patří k nim senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené či lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám