Hlavní obsah

Zemanův ceremoniál 28. října asi nebude, řekl Babiš

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Ceremoniál udělování státních vyznamenání se na Pražském hradě 28. října neuskuteční, je přesvědčen premiér Andrej Babiš. Řekl to v TV Nova. Už během dne o tom, zda je vhodné akci pořádat, pochyboval ministr zdravotnictví Roman Prymula. Prezident Miloš Zeman už dříve řekl, že na pořádání ceremoniálu trvá, jeho současné stanovisko není známo.

Foto: Twitter/ Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (archivní snímek)

Článek

„Je to na něm (prezidentovi), ale jsem přesvědčen, že ten ceremoniál nebude, že si to rozmyslí a oslava bude v lepších časech,“ řekl premiér.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula měl ve středu odpoledne schůzku na Hradě. Večer na Twitteru uvedl, že prezidenta informoval o možnostech konání oslav a sdělil mu své doporučení. Rozhodnutí Hrad oznámí zítra.

„Stávající situace je taková, že ten ceremoniál určitě nemůže proběhnout v původním režimu. Budu o tom s panem prezidentem hovořit. V tuhle chvíli situace epidemiologicky není příznivá,” řekl Prymula České televizi ve středu po jednání kabinetu ještě před schůzkou na Hradě. Pokud by se měl ceremoniál konat legálně, musel by dostat výjimku, kterou uděluje ministerstvo zdravotnictví.

Hrad už dříve na čtvrtek na 11:00 svolal tiskovou konferenci kancléře Vratislava Mynáře, která se má týkat „ceremoniálu při příležitosti udílení či propůjčení státních vyznamenání dne 28. října”.

Řád bílého lva přijmu, připustil Prymula

Koronavirus

Prezident Miloš Zeman se opakovaně vyjádřil, že bude o zachování předávání vyznamenání usilovat. Pokud by se tradiční ceremoniál neuskutečnil, byla by to podle něj urážka státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných, řekl před časem v rozhovoru pro Blesk.

Prymula má být jedním z vyznamenaných. Dříve řekl, že pokud by se ceremoniál konal za přísných hygienických podmínek, na Hrad by přišel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám