Hlavní obsah

Pečovatelé bez respirátorů, ale ve skladech jsou. Kdo pomůže?

Právo, Stáňa Seďová

Poskytovatelé sociálních služeb jsou stále bez ochranných pomůcek. Doplatili na zmatené instrukce ministerstva zdravotnictví (MZ). Výrobci respirátorů mají sice plné sklady, odmítají ale pomůcky vydat, protože vše musí schovat přímo pro ministerstvo. To si o ně však ještě neřeklo. A těm, kteří chodí pečovat o nemocné a nemohoucí domů, MZ doporučilo obyčejné roušky.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k současné epidemiologické situaci doporučujeme všem poskytovatelům zdravotních služeb a zdravotnické záchranné službě, aby při návštěvě pacienta důsledně používali ústní roušku jako jedno z preventivních opatření snižujících možnost šíření nákazy,“ vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví s tím, že se doporučení týká kromě zdravotníků i ošetřovatelů a sociálních pracovníků.

Stane-li se, že bude některý klient v domácí karanténě, budeme u něj muset ukončit službu
Jan Policar, Pečovatelské centrum

„Běžné roušky nejsou regulovány. Že bychom je nechtěli dát občanům? Mimořádné opatření limituje pouze respirátory třídy FF P3,“ zdůraznil ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Na čtvrteční odpolední tiskové konferenci ministr uvedl, že v pátek by mělo jít do oběhu 60 tisíc respirátorů, v příštím týdnu 290 tisíc respirátorů. V dalších týdnech vždy desetitisíce.

Počet nakažených v ČR překročil stovku. Lidé se mohou dát testovat sami

Koronavirus

Roušky, jak už nesčetněkrát odborníci zopakovali, ovšem mohou posloužit nemocným, aby nešířili virus, ale zdravé před nakaženými neochrání. Navíc sehnání obyčejných roušek není v tuto chvíli výrazně snazší, než je tomu u respirátorů.

Doporučení přišlo jen pár dní poté, kdy pracovník Pečovatelského centra Prahy 7 zveřejnil svou marnou honbu za respirátory.

Předražené respirátory se na internetu prodávají dál

Koronavirus

„Jako akreditovaný poskytovatel sociálních služeb jsem se obrátil přímo na dva výrobce s žádostí o dodávku roušek FFP3. Od obou společností mi přišel e-mail v duchu, že by respirátory rádi dodaly, ale že se účastnily schůzky s ministrem a premiérem a ti jim zakázali dodávat všem, kromě ministerstva zdravotnictví, které bude roušky odebírat a následně rozesílat podle svého uvážení,“ popsal první překážku pracovník centra Jan Policar.

Tisíce na skladě

Obrátil se tedy na MZ, tam mu sdělili, že na základě mimořádného opatření se může obrátit přímo na výrobce, a pokud prokáže, že je akreditovaný poskytovatel soc. služeb, jeho objednávku vyřídí.

„Po telefonním kontaktu se zástupcem firmy, kterému jsem sdělil stanovisko ministerstva, se on napůl nešťastně a napůl rozčileně rozmluvil, že jsou z této situace zoufalí. Že je kontaktuje mnoho zdravotních a sociálních institucí, ale že podle závěrů schůzky mohou dodávat jen ministerstvu. To od nich prý dosud nic neodebralo a oni už přes týden vyrábějí v nonstop provozu a mají na skladě tisíce respirátorů, které všichni chtějí, ale oni nemohou nic dodávat,“ doplnil Policar.

Problém upozorněním na tuto slepou uličku pracovník centra sice rozhýbal, ale virus se přece jen zdá být rychlejší než úřední šiml.

Ministerstvo zakazuje vývoz respirátorů a reguluje jejich prodej

Koronavirus

„Ministerstvo už se nás dotázalo na požadavky, takže jsem v tuto chvíli odeslal vyplněnou tabulku s našimi požadavky na magistrát. Asi to bude ministerstvo zdravotnictví koordinovat nějak přes něj. Nevíme, kdy se k nám respirátory dostanou, je to proces,“ odpověděl Právu Policar na dotaz, jak je na tom pečovatelské centrum aktuálně.

„V tuhle chvíli nemáme žádné ochranné pomůcky, ale zatím to nenarušilo poskytování našich služeb. Nikdo ze zaměstnanců nedochází k osobám, které jsou v karanténě. Ale stane-li se, že bude některý klient v domácí karanténě, budeme muset ukončit nebo přerušit naši službu u něj. Bez ochranných prostředků bychom ohrožovali zdraví pracovníka i celého našeho pracoviště,“ dodal Policar.

Nepodaří-li se distribuovat ochranné pomůcky, zůstanou bez pomoci senioři, nemohoucí a dlouhodobě nemocní, tedy koronovirem nejohroženější skupiny obyvatel.

V Česku je 116 nakažených koronavirem

Koronavirus

To potvrdil i aktuální průzkum Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS), do kterého se zapojilo přes 700 zařízení z celé republiky. Téměř polovině chybí roušky, které jim na ochranu MZ doporučilo. Personálu v další desetině zařízení pak roušky vydrží nejdéle na tři dny. Lidem pečujícím o seniory, postižené a další potřebné už dle jejich vyjádření došly také zdravotnické rukavice a dezinfekce.

Přehledně: Jak je na tom váš kraj a okres v počtu testovaných a nakažených

Koronavirus

Resort zdravotnictví podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) měl ve středu uvolnit 100 tisíc roušek pro poskytovatele sociálních služeb. Zajištění respirátorů podle ní pak bude otázka několika dnů. V příštích dnech by pak měla do Česka dorazit dodávka deseti milionů roušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám