Hlavní obsah

Záchranná služba

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Zdravotnická záchranná služba patří mezi tři základní složky integrovaného záchranného systému v ČR, kam se řadí i Hasičský záchranný sbor ČR a Policie ČR. Na rozdíl od těchto dvou státem řízených bezpečnostních sborů je provozována regionálně.

Zřizovateli zdravotnické záchranné služby jsou v České republice kraje, které ji v rámci svých regionů také financují a zajišťují provoz. Zaměstnanci záchranné služby nejsou vůči státu ve služebním poměru, jako například policisté, hasiči či pracovníci vězeňské služby.

Oficiální označení krajských záchranek je tvořeno spojením názvu, kraje a označením působnosti. Například pražská záchranka pak nese oficiální název Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy - územní středisko záchranné služby. Podobné je to v dalších krajích.

Systém fungování záchranné služby

Základní náplní činnosti záchranné služby je zajišťování odborné přednemocniční neodkladné péče u stavů ohrožujících lidský život. Ta je zajišťována prostřednictvím operačních středisek, která přijímají vyhodnocují tísňové výzvy na lince 155 a posádkami záchranářských vozidel v terénu, vyjíždějících ze sítě výjezdových stanovišť po celé zemi.

Dojezdový čas posádek záchranné služby k případu je patnáct minut od přijetí tísňové výzvy. Posádky záchranářských vozů se rozdělují podle složení posádky. Vozy rychlé zdravotnické pomoci (RZP) jsou velké sanitní automobily s řidičem a zdravotnickým záchranářem, umožňující transport ležícího pacienta.

Oproti tomu vozy rychlé lékařské pomoci (RLP) vozí řidiče s lékařem, zpravidla jsou to osobní nebo terénní automobily. V části České republiky funguje systém tak, že ne ke každému případu vyjíždí vždy lékařská posádka. Tzv. setkávací systém (rendez-vous) umožňuje efektivnější využívání lékařů u vážných případů, kde je jich potřeba.

K méně závažným případům tak vyjíždí jen zdravotnická posádka v sanitce. Tam, kde setkávací systém nefunguje, vyjíždí lékař k případům společně s řidičem a záchranářem v jednom sanitním vozidle a vůz je pak označován za rychlou lékařskou pomoc.

Nedílnou součástí fungování záchranné služby v České republice je Letecká záchranná služba.

Nestandardní technika

Kromě standardních vozidel a techniky pro každodenní provoz disponují záchranné slubjekty i speciálními vozy pro mimořádné události a nasazení. Příkladem je například záchranářský kamión pro hromadná neštěstí v Praze, nebo člun středočeských záchranářů pro zajištění provozu v letních měsících u vodních ploch.

Další záchranné služby

Do krajského systému záchranných služeb jsou ve výjimečných případech začleněny také další subjekty. Příkladem může být Praha - západ, kde rychlou záchrannou službou zajišťuje i Asociace samaritánů ČR, v Řevnicích funguje soukromá záchranná služba Trans Hospital.

Dopravní zdravotní služby

Vedle zdravotnických záchranných služeb fungují v České republice soukromé dopravní a zdravotní služby, které mají charakter nestátních zdravotnických zařízení. Tyto organizace se zpravidla zaměřují na zajišťování dopravy raněných, nemocných, rodiček a podobné služby.

Články k tématu