Hlavní obsah

Ovocnáři: Bez česáčů z ciziny nesklidíme

Právo, Vladislav Prouza, Stanislav Ptáčník

Ovocnáři v Česku bijí na poplach. Pěstitelé ovoce jsou z devadesáti procent závislí na zhruba pěti tisících sezonních pracovnících z Ukrajiny, Bulharska nebo Rumunska. Zbytek tuzemských česáčů sady nespasí.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Potřeba cizinců nastane už začátkem června, kdy začínají dozrávat jahody a také třešně, letos citelně poškozené jarními mrazy. „Přesto půjde o stovky lidí z ciziny, bez nichž se těžko obejdeme,“ přiblížil předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Hrozí také, že značná část odhadované, vcelku slušné úrody kvalitních českých jablek, která začnou dozrávat od konce srpna, zůstane na stromech.

Ovoce a zelenina notně podraží

Koronavirus

Nábor zahraničních dělníků zcela zastavila koronavirová pandemie. „Sami si nepomůžeme. Apelujeme na státní instituce, aby s tím zavčasu něco udělaly. Chceme, aby stát jasně řekl, jakým způsobem sem zahraniční česáče dostane. Investujeme do sadů a nevíme, jestli sklidíme úrodu,“ konstatoval Ludvík, podle něhož na rozdíl od Čechů možnosti převozu zahraničních zemědělských dělníků přes uzavřené hranice operativně využili Němci i Britové.

Češi sady nespasí

„Vytvořili letecký most a převážejí cizince na plantáže. Sezonní pracovníci v zemědělství mají v Německu už dva roky po dobu 115 pracovních dnů výhodu mzdy zbavené daní včetně odvodů za sociální a zdravotní pojištění. Stoupá mi tlak, když slyším, že se přemýšlí o koridoru do Chorvatska, a nikdo neřeší koridor pro zahraniční česáče, což je dnes důležitější než dovolená u moře,“ argumentuje Ludvík.

Náhrada cizinců Čechy, kteří kvůli koronavirové krizi přišli o práci, je podle farmářů za současné legislativy nejistá. Češi obvykle vydrží v sadech a na zeleninových plantážích pár dnů a pak potichu zmizí. Agrotechnické lhůty vyžadují práci o víkendech a prodloužené směny, což u řady příležitostných tuzemských pracovníků představuje nepřekonatelný problém.

„Raději sáhnou po podpoře v nezaměstnanosti. Musel by se nastavit systém, který by tyto lidi v případě nouze donutil načas v zemědělství pracovat,“ míní Ludvík.

Nasměrovat české nezaměstnané do polí a omezit potřebu cizinců kdysi neúspěšně zkoušel exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). „Včas vystřízlivěl, když ze tří set lidí delegovaných jedním pracovním úřadem postupně zůstali na poli dva,“ vzpomněl Ludvík.

Otevření trhů nám vlilo krev do žil, říkají farmáři

Koronavirus

Práce v zemědělství leckdy na úkor vlastní dovolené budí zájem lidí, jimž pandemie výrazně zúžila profesní možnosti. „Celý den sedím u počítače, a tak bych, myslím, jako spousta ostatních podobnou příležitost uvítala a vyčistila si hlavu,“ tvrdí Lucie Krsková z Prahy.

Jahodám roušky nesvědčí

„Nabídky zveřejňují různé databáze, třeba webové stránky Zemědělského svazu. Určitě ale nejde o tisíce zájemců, které sklizeň vyžaduje. Klidně dáme před cizinci přednost domácím, musíme mít ale jistotu, že tu práci udělají,“ reagoval Ludvík.

Okolo stovky česáčů může letos scházet jednomu z největších pěstitelů jablek v Česku, ZD Dolany na Náchodsku. „Pokud je neseženeme, tak bude problém,“ podotkl šéf dolanských ovocnářů Jiří Fišer.

Chmelařům pomohlo uzavírání fabrik

Ekonomika

Obavy ze sklizně mají pěstitelé jahod, jichž každoročně v Česku uzrávají skoro čtyři tisíce tun. Jahody sice mizí z plantáží vesměs formou samosběru. Jenže letos tuto možnost kvůli povinnosti nosit roušky a dodržovat minimálně dvoumetrové rozestupy nevidí farmáři zrovna optimálně.

„Doufám, že do začátku června, kdy počítáme se sklizní, se podmínky zmírní. Obavy máme z toho, jestli se lidé nebudou na poli jeden druhého bát, aby se nenakazili,“ konstatoval farmář Josef Lexman z Olešnice na Náchodsku.

Toman: Chybělo by 5000 lidí

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) v neděli v diskuzním pořadu České televize řekl, že v tuzemském zemědělství může v případě zrušení nouzového stavu chybět dalších až 5000 pracovníků z ciziny, především z Ukrajiny. Zhruba tolika cizincům pracujícím v zemědělství skončí k tomuto datu platnost víz, většinou už beztak propadlých, a budou muset opustit ČR.

Už nyní podle něj v resortu chybí přes tři tisíce lidí a některé jarní práce, zejména u pěstitelů zeleniny a na chmelnicích, postupují pomaleji, než bývá obvyklé.

Farmáři v USA likvidují úrodu, nemají odbyt a sklízet se jim nevyplatí

Koronavirus

„V okamžiku, kdy skončí nouzový stav, budou muset všichni pracovníci ze zahraničí s propadlými vízy opustit ČR. Jde o pracovníky, kteří mají propadlá víza, a ta jsou prodloužena pouze po dobu trvání nouzového stavu,“ uvedl Toman. Podle něj jde o čtvrtinu z celkového počtu 20 000 zahraničních pracovníků. Jak dodal, nedostatek lidí se ještě zvětší v létě, kdy vrcholí sklizeň zeleniny a ovoce. Reálně tak podle něj hrozí, že část úrody zůstane nesklizena.

Podle šéfa opozičních lidovců Mariana Jurečky lze situaci řešit i mimo nouzový stav, ten kvůli tomu není třeba prodlužovat. „Jsme připraveni ve Sněmovně některé změny ve stavu legislativní nouze v zákonech upravit,“ podotkl s tím, že v době sklizně bude tuto věc stejně nutné řešit jinak.

Situace znepokojuje i pěstitele zeleniny, kteří také upozorňují, že je nejvyšší čas urychlit vydávání pracovních víz.

Reklama

Výběr článků

Načítám