Hlavní obsah

Okamura brzdí dohodu o platech politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda nabídla opoziční SPD a ANO několik návrhů, které mají od příštího roku zastavit či zpomalit růst platů politiků, soudců a státních zástupců. Předsedovi SPD Tomiu Okamurovi se však nelíbí ani jeden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura na jednání Poslanecké sněmovny 21. února 2023

Článek

Okamura se chce vrátit k myšlence zmrazení platů na zbytek volebního období. Předseda klubu lidovců Marek Výborný ho varoval, že koalice návrh protlačí i bez něj.

Obsah materiálu koalice úzkostlivě tají. Podle informací Práva se má snížit platová základna politiků, soudců a státních zástupců, která se odvíjí od průměrného platu v zemi. Změna by měla ale začít platit až od ledna 2024, ačkoliv původně to chtěli piráti a STAN stihnout už od července.

To však podle Výborného nebude možné, neboť by pak zákon, který se má týkat i platů soudců a státních zástupců, mohl být napaden u Ústavního soudu jako retroaktivní.

Prezident Soudcovské unie: Školení lidé z justice utíkají do supermarketů za kasu, hrozí kolaps systému

Domácí

„Čekáme na zpětnou vazbu z SPD a ANO. Hned poté jsme připraveni dát pokyn ministerstvu práce, aby příslušnou va­riantu začalo připravovat,“ řekl Právu Výborný.

Jenže SPD se návrhy nelíbí. „Mám před sebou dva vládní návrhy. Oba jsou horší než návrh SPD, který jsme podali,“ řekl Právu Okamura. „My se nepřikláníme k žádnému vládnímu návrhu. Na jednání půjdeme s naším návrhem na zmrazení platů politiků. SPD nechce žádné navýšení platů,“ dodal.

ANO se ještě nerozhodlo. „Budeme to v klubu projednávat velmi seriózně. Ale stanovisko ještě nemáme,“ řekla Právu šéfka klubu Alena Schillerová. Předseda ANO Andrej Babiš stejně jako Okamura navrhl ve Sněmovně zmrazit platy politiků na pět let.

To odmítá koalice. „Nechceme jít cestou zmrazení platů, to je jen odsunutí problému a vytvoření nového problému za půl roku, za rok, dva,“ dodal Výborný.

Varoval, že pokud se s opozicí nepůjde domluvit, pošle koalice návrh do vlády i bez dohody s ANO a SPD. Ve Sněmovně má 108 hlasů plus někdejšího rebela z ANO Iva Vondráka.

Odpadlík z ANO Vondrák: Koalice Spolu má můj hlas navíc

Domácí

Soudci se diví

Soudci a žalobci nebyli ke vzniku materiálu přizváni. „Předpokládám, že se o návrhu dozvíme 9. května, kdy máme schůzku s panem ministrem Blažkem,“ řekl Právu předseda Soudcovské unie Libor Vávra. „Oficiálně nevíme vůbec nic, neoficiálně jen to, co proběhlo tiskem. Je to zvláštní, ale osloveni jsme dosud nebyli,“ dodal.

Na schůzce se na návrh zeptá i předseda Unie státních zástupců Tomáš Foldyna. „Budeme se snažit domluvit,“ řekl Právu.

Platy politiků navrhl upravit prezident Petr Pavel. Politici jej vyslyšeli, rozhodli se však do změn zahrnout i soudce a státní zástupce. Soudci přitom dřív takové změny odmítali a úspěšně se bránili i u soudu. V roce 2015 musela vláda vyplatit soudcům a žalobcům zpětně 1,15 mi­liardy korun za tři roky kvůli chybnému výpočtu platové základny, který udělalo MPSV.

I Piráti chtějí sahat na platy politiků. Týkat se to nemá ministrů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám