Hlavní obsah

I Piráti chtějí sahat na platy politiků. Týkat se to nemá ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I Piráti chtějí na apel prezidenta Petra Pavla snižovat platy ústavních činitelů, jako jsou poslanci a senátoři. Dotknout by se to nicméně nemělo ministrů, kteří podle nich mají „mimořádně zodpovědnou funkci“. O snižování platů v minulých dnech mluvily i další koaliční strany, nebo opoziční ANO i SPD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

„Lidé nemohou mít dojem, že solidarita, ke které vyzýváme občany, na nás neplatí. V souvislosti s tím, k čemu vyzval prezident Pavel, tedy navrhujeme, aby od 1. 7. 2023 došlo k trvalému snížení základu pro výpočet platu ústavních činitelů o 4 procenta,“ uvedl před jednáním dolní komory v úterý šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Konkrétně by se to mělo tedy dotknout poslanců i senátorů. „V případě ministrů snížení nenavrhujeme. Je jich jenom 18 a mají mimořádně zodpovědnou funkci,“ dodal. Za Piráty je ve vládě jejich šéf Ivan Bartoš, ministr zahraničí Jan Lipavský a šéf resortu pro legislativu Michal Šalomoun.

Určitá úprava platů by se měla dotknou také soudců a státních zástupců. Zde by na návrh Pirátů nemělo dojít ke snížení, do budoucna by jejich plat ale neměl růst.

Tři dny nemoci opět bez mzdy? Lidovci váhají, Piráti jsou proti

Ekonomika

„Chceme také, aby došlo k úpravě základu mezd vrcholových manažerů státem ovládaných firem, jako je společnost ČEZ, aby se také podíleli na úsporách,“ doplnil Michálek s tím, že ve Sněmovně je většina pro to, aby se záležitost vyřešila.

„Mělo by to vytvořit přirozený tlak na vládu, aby návrh zahrnula do úsporného balíčku,“ upřesnil.

Pavel: Podílet se máme na úsporách všichni

Ke snížení platů politiků vyzval dříve prezident Pavel v souvislosti se snížením důchodů v rámci červnové mimořádné valorizace.

„V této tíživé době není možné na jednu stranu snížit růst důchodů a na druhou stranu ponechat růst platů ústavních činitelů. Proto vyzývám vládu, aby s opozicí projednala úpravu, která zajistí, že se na úsporách budeme bez rozdílu podílet všichni,“ prohlásil dříve prezident.

Premiér Petr Fiala (ODS) v souvislosti s debatou o snížení platů politiků v návaznosti na změnu valorizace penzí uvedl, že vláda bude o mechanismu stanovování a zvyšování platů ústavních činitelů jednat.

Cestu, jak upravit platy politiků, které od ledna po dřívějším zmrazení skokově narostly, nyní hledají i další vládní strany. „Máme vlastní návrh, který by se měl týkat platů, což by mělo být součástí připravovaného úporného balíčku. Věřím, že na konci se na tom dohodneme,“ řekl na dotaz Novinek v úterý ve Sněmovně poslanec STAN Petr Letocha.

O úpravě platů ve Sněmovně opakovaně mluví také zástupci opozičního ANO a SPD. Obě hnutí se v dolní komoře pokusily dříve neúspěšně prosadit zmrazení platů.

Snižme si valorizaci platů, jako jsme to udělali důchodcům, navrhují zástupci STAN

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám