Hlavní obsah

Některé nemocnice už odkládají plánované zákroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé nemocnice v Česku již v důsledku péče o nemocné s koronavirem musejí odkládat plánovanou péči. Zatím ale nejde o masovou záležitost a většina nemocnic funguje v normálním režimu.

Foto: Novinky

JIP Bulovka

Článek

„Fakultní nemocnice Motol v Praze omezila s účinností od 29. září operační výkony. Výjimkou jsou zákroky u onkologických pacientů a výkony neodkladné,“ potvrdila Právu mluvčí největší nemocnice v Česku Pavlína Danková.

Také ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně začali odkládat některé plánované zákroky.

„Odkládáme velké operace endoprotéz, a to zejména u pacientů se současným výskytem více nemocí, abychom mohli operované pacienty co nejdříve překládat z omezené kapacity oddělení JIP a minimalizovali počty odložených operací. Bohužel jsou to obvykle pacienti, kteří na operaci čekají rok i déle,“ řekl Právu přednosta ortopedické kliniky Tomáš Tomáš.

Část pacientů s covidem by se mohla přesunout do hotelů

Domácí

„Naopak se snažíme neodkládat operace u pacientů, kteří už byli jednou odloženi při jarní vlně epidemie,“ dodal. Podobným způsobem postupují také nemocnice ve Znojmě či Kyjově.

Desítky zaměstnanců jsou na neschopence

Na druhou stranu operace dosud neodkládá FN Brno-Bohunice. Tam by k tomu podle mluvčí Veroniky Plaché došlo až v případě, že by se nedostávalo lůžek pro pacienty s covidem. Těch má nemocnice 73 standardních a dalších 22 je možno použít na rehabilitačním oddělení.

V současné době je ve FN Bohunice hospitalizováno 67 pozitivních pacientů.

V Nemocnici Jihlava došlo kvůli covidu k omezením veškerých plánovaných zákroků a operací, které je možné odložit, už v závěru minulého týdne. Na neschopence je přes 50 zaměstnanců, a v pondělí se tudíž uzavřelo také rehabilitační oddělení. Pozastaveny byly chirurgické i ortopedické operace, odsouvají se termíny na neurologii a na kožním. Ambulance ale fungují a onkologie stejně jako celá akutní péče je personálně zajištěna.

„Pro pacienty, kteří k nám míří na plánovaný zákrok, to znamená, že bude odložen. Personál bude všechny telefonicky kontaktovat. Omezení péče se samozřejmě netýká akutních zákroků nebo operací, kde by časová prodleva vedla ke zhoršení stavu pacienta,“ zdůraznil ředitel nemocnice Lukáš Velev. Délka opatření se zatím odhaduje na týden až 14 dní.

Onemocnění personálu řeší i v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici. „Máme několik nemocných sester na oddělení ARO. Kvůli tomu se musí měnit operační plán. Zatím ale nepředpokládáme, že by se muselo odkládat větší množství operací. V souvislosti s pandemií sem chodí i méně pacientů,“ řekla Právu mluvčí Hana Kopalová.

Situace se částečně vymkla kontrole, přiznal Prymula

Koronavirus

Plánované výkony se však zastavily také v Chebu a v Karlových Varech omezili vybrané ortopedické výkony. Akutní péče ale běží dál. „Pokud poškozený kloub může zasáhnout cévní systém nebo tam hrozí jiný problém, tak to řešíme. Jde o kloubní náhrady, které snesou odklad,“ vysvětlil mluvčí obou zařízení Vladislav Podracký k otázce, jak je to například s výměnami kyčelních kloubů.

Péči zatím vůbec nemusela omezit společnost Krajská zdravotní, sdružující nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově. Rozhodující ale bude vývoj nemocnosti v kraji v dalších týdnech.

K omezování nedochází v nemocnicích Plzeňského ani Jihočeského kraje. Pouze ve Fakultní nemocnici Plzeň dochází k velmi mírnému útlumu plánované péče, a to průřezově všemi obory. „Operativa pro onkologicky nemocné je však bez omezení,“ informovala Právo mluvčí Gabriela Levorová.

V Praze platí většinou běžný stav, až na zmíněnou nemocnici v Motole. „Ortopedii jsme nijak neomezili, akutní péče běží dál. Zatím je tedy normální provoz,“ sdělil Právu ředitel nemocnice FN Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Běžnou péči neomezuje ani Nemocnice na Bulovce. „Jediné, co jsme udělali navíc, že jsme otevřeli na pneumologii jednolůžkové oddělení pro pacienty s covidem-19,“ uvedla mluvčí Simona Krautová.

Reklama

Výběr článků

Načítám