Hlavní obsah

Situace se částečně vymkla kontrole, přiznal Prymula

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace nákazy koronavirem se v Česku do jisté míry vymkla kontrole, přiznal v České televizi ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj za to mohou lidé, kteří opatření neberou vážně, vláda, která v létě vývoj podcenila, ale také někteří lékaři, kteří lidem tvrdí, že nemoc není nebezpečná.

Článek

„Do jisté míry ano, proto ta opatření musí být taková,” řekl Prymula na otázku, zda se situace vymkla kontrole.

„Jsme to my všichni, každý má nějaký díl. Největší dopad měly ty autority, které tady přesvědčovaly, že to onemocnění vůbec není nebezpečné, že se nás netýká, že s ním máme žít a nevšímat si ho. To nevšímání vedlo k tomu, že ta situace je tu taková,” řekla Prymula.

Prymula se zlobí. Naštvala ho petice proti koronavirovým opatřením

Koronavirus

Narážel na lékaře, kteří vydali petici proti koronavirovým opatřením a dlouhodobě tvrdí, že drastická opatření ohrožují životy lidí více, než samotný covid. Petici podepsali stomatolog Roman Šmucler, kardiolog Jan Pirk, psychiatr Radkin Honzák či průkopník psychosomatické medicíny Jan Hnízdil.

Přehledně: Co všechno se zpřísní

Koronavirus

Podle Prymuly tito lidé nejsou odborníci a národ jim uvěřil. Prymula uvedl, že díl viny má i on, že nedokáže vysvětlit, že nemoc je vážná. Vinu ale podle něj nese i kabinet, který v létě situaci podcenil a lidem tvrdil, že se vše zvládlo. Nemoc se mezitím šířila.

Lékaři vyzývají Šmuclera a spol.: Raději mlčte a přijďte pomoct

Koronavirus

Uvažované opatření v dopravě

Současná opatření omezující volnočasové aktivity jsou podle něj maximum. Další opatření by byla ekonomická. Uvedl například, že mezi dalšími opatřeními by mohlo být doporučení dopravním podnikům, aby posílily kapacitu v dopravních špičkách, aby se v autobusech či tramvajích nekumulovalo velké množství lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám