Hlavní obsah

Nedostanou od státu nic. Důvod? Dítě v pěstounské péči

Právo, Jan Martinek, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželka Patrika Skotnicy z Karviné podnikala v masérském a regeneračním studiu, které musela kvůli koronavirové pandemii zavřít. Ze dne na den tak přišla o všechny zákazníky a tím pádem i o příjmy. Na kompenzační bonus pro OSVČ ovšem nedosáhne: s manželem má totiž v dlouhodobé pěstounské péči sedmiletou holčičku Nelu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pěstouni jsou z okruhu lidí, kteří mají na kompenzace nárok, vyjmuti, protože pobírají od státu odměnu pěstouna. Ta ale na jedno dítě činí 12 tisíc, ještě méně, než je současná výše minimální mzdy.

„Manželka podnikala dávno předtím, než jsme si vzali holčičku do péče. Původně jsme chtěli dítě adoptovat, ale do Nely jsme se zamilovali, hned jak nám na krajském úřadě ukázali její fotku,“ řekl Právu Skotnica. Dítě nebylo právně volné k adopci, jiná varianta, než pěstounská péče nepřicházela v úvahu.

Schillerová bydlí za státní peníze na luxusní adrese v Praze

Ekonomika

A právě proto dnes nemá Skotnicova rodina nárok na peníze od státu. „Když jsem se dozvěděl, že pěstouni jsou z kompenzací vyškrnuti, byl jsem v šoku. Je to pro nás kudla do zad. Mám strach, pracuji v těžkém průmyslu a mluví se o tom, že nám všem sníží čtvrtinu platu. Ze dvou platů jsme se dostali na tři čtvrtě jednoho,“ řekl Právu Skotnica, který se obrátil na několik politiků, zejména - jak sám řekl - na poslance vládního ANO z Moravskoslezského kraje. Od nich se ale pomoci nedočkal.

Senátní návrh Schillerová shodila

Zastal se jej nezávislý senátor Tomáš Goláň, který připravil pozměňovací návrh v rámci zákona o kompenzačním bonusu pro OSVČ.

Senát zákon z dílny ministerstva financí vrátil Sněmovně s tím, že jej rozšířil právě o pěstouny, ale i o dobrovolné pracovníky pečovatelské služby a lidi, kteří mají k podnikání ještě vedlejší činnost v podobě zaměstnání s příjmem do 10 tisíc korun.

Goláň argumentoval tím, že poslanecký návrh už rozšířil okruh osob, které na kompenzace dosáhnou, o pedagogické pracovníky. „Takže na kompenzační bonus pro OSVČ dosáhnou i ti pedagogičtí pracovníci, kteří mají například měsíční „přivýdělek“ ve výši 50 tisíc korun. To poslanecké sněmovně nevadí, ale proč by nemohl dosáhnout na kompenzační bonus dobrovolný pracovník sociálních služeb, který si vydělá např. 4 tis. Kč, nebo pěstoun?“ uvedl už minulý týden Goláň.

Senátoři chtějí navýšit i rozšířit bonus pro OSVČ, novelu Schillerové vrátili do Sněmovny

Domácí

Sněmovna ale senátní návrh v úterý shodila ze stolu. Nepodpořila jej ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Pěstouni jako profesionální rodiče dostávají odměnu od státu, která je srovnatelná s platem a je vyplácena po celou dobu této krize. Ani tady nechceme kombinovat tyto odměny,“ uvedla Schillerová na plénu.

Dlouhodobí pěstouni dostávají ale, jak už bylo řečeno, odměnu pěstouna, která se vyplácí podle počtu dětí: za jedno dítě pobírají 12 tisíc, za dvě děti 18 tisíc, u tří dětí se odměna zvyšuje na 30 tisíc. Nejvíce biti jsou tedy na současné situaci pěstouni s jedním dítětem, právě jako je Patrik Skotnica a jeho rodina.

„Ukázala se naprostá stranická disciplína bez použití zdravého rozumu. Paní Schillerová v úterý horovala pro to, že jakýkoliv souběh výdělečných činností není možný, přitom Sněmovna už to jednou prolomila v případě pedagogických pracovníků. Nemá to vůbec žádnou logiku,“ komentoval pro Právo zamítnutí návrhu Goláň.

Kalousek: Stát by měl přispět podnikatelům, když jim zavřel provoz

Domácí

Vůči výroku Schillerové se ohradila Asociace náhradních rodin ČR, která sdružuje náhradní rodiče.

„Odměna pěstouna v žádném případě není srovnatelná s průměrnou mzdou, která v roce 2019 činila 29 549 korun. Naopak při péči o jedno dítě je o 2600 korun nižší, než je minimální mzda a pěstoun, který nemá jiné zaměstnání, musí tak doplácet zdravotní pojištění v řádu stokorun,“ řekla Právu Bohumila Krejčíková z asociace.

Podpora ano, ale jen pro některé

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se k podpoře pěstounů vláda ale ještě vrátí, a to v rámci novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí.

Řešit by to měla v půlce května. „Doufám, že se zákon dostane do Sněmovny nejpozději začátkem června,“ uvedla pro Novinky Maláčová. Ačkoliv detaily ještě nejsou známé, už dříve se hovořilo o tom, že novela by se měla spíše zaměřit na finanční podporu přechodných pěstounů.

Podle vyjádření resortu by ale mělo jít o podporu především těm, kteří se starají o děti s nějakým stupněm závislosti nebo o krátkodobé pěstouny. Něco jako jednorázový bonus pro ty dlouhodobé ve výši 25 tisíc korun se ale nekoná. Stát jim přidá pouze po jednotkách tisíc korun.

„Dlouhodobí pěstouni mají už teď nárok na rodičovský příspěvek a jiné dávky. Navíc se u nich předpokládá, že budou mít zajištěn vlastní příjem z pracovní aktivity, když dítě začne chodit do školy jako v klasické rodině,” dodala tisková mluvčí MPSV Kristýna Křupková.

Reklama

Výběr článků

Načítám