Hlavní obsah

Návrh novely: Česko připraví speciální program pro dobrovolný návrat ukrajinských uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko přichystá speciální program pro dobrovolný návrat uprchlíků na Ukrajinu. Poskytlo by jim pomoc a hradilo některé náklady. O podobě podpory rozhodne vláda – vyčlení na ni i peníze a projekt pak spustí. Počítá s tím návrh šesté novely zákona lex Ukrajina. Novela by rovněž měla o rok prodloužit poskytování dočasné ochrany příchozím do konce března 2025.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační snímek: zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Na konci minulého týdne bylo podle ministerstva vnitra v ČR 360 900 uprchlíků z Ukrajiny s vízem k ochraně, většinu tvoří ženy a děti.

Podle resortu vnitra obecná pravidla nefungují

„Je třeba reagovat na množící se poptávku cizinců po asistenci při návratu zpět na Ukrajinu. Přestože situace na Ukrajině není v řadě ohledů uspokojivá, je namístě nabídnout pomoc těm, kteří o návrat projeví zájem,“ uvedli autoři novely.

V podkladech k novele poukazují na to, že vývoj zatím nenaznačuje, že by válka brzy skončila a uprchlíci se mohli vracet.

Možné prodloužení pobytu uprchlíků z Ukrajiny

Domácí

Pravidla pro dobrovolný návrat upravuje už teď cizinecký i azylový zákon. Ministerstvo vnitra koupí jízdenku či letenku, pracovníci poskytnou pomoc při odbavení. O zajištění návratu mohou žádat třeba žadatelé o azyl, lidé se zrušeným či neprodlouženým povolením k pobytu i vyhoštění.

Podle ministerstva vnitra nynější obecná pravidla nevyhovují a nejsou dost flexibilní, proto vznikne zvláštní program. Vláda stanoví, co přesně stát při dobrovolném návratu válečným uprchlíkům poskytne. Vyčlení na to i peníze. Běženci budou moci žádat o asistenci při dobrovolném návratu. Ministerstvo vnitra jim zaplatí některé náklady.

Tuto podporu bude možné získat jen jednou. Pokud by navrátilci chtěli pak v Česku ve stanovené lhůtě získat dlouhodobé vízum, museli by nejdřív vrátit polovinu poskytnuté pomoci. „Pokud částka uhrazena nebude, je taková žádost o pobytové oprávnění nepřijatelná,“ uvedli autoři návrhu.

Podle výzkumu Hlas Ukrajinců, který provádí agentura PAQ Research spolu se sociology z Akademie věd, se v červnu chtěla určitě domů vrátit čtvrtina uprchlíků. Před rokem to byla třetina. V zahraniční chce určitě zůstat polovina dotázaných.

„Nenuťte běžence k návratu“

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v červnu ve stanovisku k návratům uvedl, že na Ukrajině přetrvává velká potřeba humanitární pomoci a přes snahu o obnovu země navrácení většího počtu lidí není možné.

Velvyslanectví Ukrajiny k znásilnění v Plzni: Jsme znepokojeni, viník musí být potrestán

Domácí

Vyzval hostitelské státy, aby uprchlíky k návratu nenutily, ale umožňovaly jim krátkodobější cesty domů bez odebírání ochrany. Návštěvy mohou pomoci v rozhodování.

„Rozhodnutí vrátit se musí být dobře informované a plně dobrovolné – bez pobídek k předčasnému návratu včetně omezování přístupu k legálnímu postavení, dokumentům, sociálnímu systému či dalším právům a asistenci v hostitelských zemích,“ píše UNHCR.

Podle zástupců organizací na pomoc příchozím se řada uprchlíků vrací i kvůli červencové změně podpory, s níž je obtížné vyžít. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) to odmítá. Novinářům řekl, že změny pomohly zvýšit aktivitu uprchlíků a víc jich má práci.

Brutální omezení podpory pro uprchlíky je povede k práci načerno, varuje Hůle z Člověka v tísni

Zbytečná válka

Dvě třetiny ukrajinských uprchlíků žijí v Česku pod hranicí chudoby

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám