Hlavní obsah

Na Ostravsku se trasování daří do 36 hodin

Právo, Denisa Doležalová

Vyhledávání okruhu možných nakažených se na Ostravsku zrychluje. Trasování kontaktů už nám zabírá jenom 24 až 36 hodin, řekla Právu ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Testování na covid-19

Článek

Podle ní by se tak už nemělo stávat, že by se člověk o tom, že je pozitivní na nemoc covid-19, dozvěděl až týden po otestování. A takové případy byly v Moravskoslezském kraji časté.

„Jsem na chytré karanténě od sedmi hodin ráno až do večerní osmé hodiny. Kontroluji vše, hlavně práci svých podřízených. Vidím tam například, kolik hovorů s nemocnými udělali či kolik jich ještě mají udělat. Vidím také, kolik vystavili karantén. Průměrně teď uděláme 500 až 800 hovorů za den,“ vysvětluje Svrčinová.

Netěžíme, odmítají nařčení těžaři. V podzemí Darkova je i tak až 150 lidí

Domácí

Dodává, že nyní už je až osm telefonistů vyčleněno na to, že hned ráno lidem volají informaci, že jsou pozitivní, aby dodržovali karanténu a nevycházeli z domova.

Už 20 tisíc hovorů

„Trasujeme už opravdu do těch 24 až 36 hodin. Bohužel se nám v poslední době stalo, že se nám nakonec nepodařilo ani trasováním zjistit, kde se daný člověk nakazil,“ podotkla hygienička.

„Volali mi například přátelé, že byli na dovolené na kole v jižních Čechách. A pak jeden, druhý i třetí onemocněli. Zřejmě musel být někdo nakažený v tom hotelu, kde bydleli,“ líčí Svrčinová.

Ostravští hygienici budou čelit žalobě. Vzali práci tisícům lidí, tvrdí iniciativa

Domácí

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) zdejší hygiena zatím udělala něco přes 20 tisíc trasovacích hovorů.

To, že dochází při používání chytré karantény k chybám, je podle hejtmana normální.

„Ten systém se prostě zavádí a nemůžeme chtít, aby po dvou či třech měsících perfektně fungoval a neměl chyby. Ty se právě nyní musí doladit. Jde o první nástroj v Česku, který se snaží centralizovat dosud necentralizované zdravotnictví,“ vysvětloval hejtman.

Podle něj je problémem to, že do systému vstupuje velká spousta lidí, a ne všichni ho využívají tak, jak mají. „Já vždy říkám, že jde o chybu, která vzniká mezi klávesnicí a židlí. Tedy jde o to, aby všichni, laboratoře, nemocnice, odběrová místa i praktičtí lékaři, zadávali do systému včas korektní data. Lidé prostě nestíhají, zapomínají či se jim prostě nechce,“ podotýká hejtman.

Odmítáme být regionem porobených. Ostrava demonstrovala proti opatřením

Domácí

Připomíná, že on sám má s obdobnými systémy zkušenost z doby, kdy pracoval v USA ve výzkumu pro ministerstvo obrany.

„Tyto systémy mají svůj vývoj a potřebují čas. My nyní například dolaďujeme, kdo bude vlastníkem kterého procesu, co tam kdo bude vkládat a také do jaké doby to do systému musí vložit. Chytrá karanténa je ale jediná možnost, jak rychle vytrasovat kontakty,“ shrnuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám