Hlavní obsah

Ostravští hygienici budou čelit žalobě. Vzali práci tisícům lidí, tvrdí iniciativa

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Žalobu na Krajskou hygienickou stanici v Ostravě chce ještě v tomto týdnu podat nově vzniklá iniciativa Kultura v Moravskoslezském kraji. Založili ji pořadatelé největších akcí v regionu, například festivalů Colours of Ostrava, Beats for Love, Shakespearovských slavností či Meat Design spolu s hudebními kluby i pořadateli menších akcí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Z tiskové konference nově vzniklé iniciativy.

Článek

Nově vniklá platforma chce, aby soud prohlásil nařízení hygieniků za neplatná, aby se již podobné kroky nemohly opakovat. Zároveň organizátoři kulturních akcí a dodavatelé služeb chtějí do budoucna stanovit přesnou metodiku vyhlašování podobných opaření a chtějí mít své zástupce v krizových štábech. Tak zásadní omezení svobod, k jakým došlo minulý týden v Moravskoslezském kraji, mají být vždy přiměřená situaci, což se v tomto případě podle iniciativy nestalo.

Jak uvedla zakladatelka iniciativy Karolína Skórková, formu žaloby nyní ladí právníci. „Jde nám o to, aby soud jasně řekl, že takhle to už nikdy v budoucnosti udělat nejde," řekla Skórková s tím, že nikdo nemá nic proti nošení roušek i dalším hygienickým opatřením, vadí ale nekoncepčnost a to, že hygienici vůbec neřeší dopady svých rozhodnutí. Ta jsou přitom devastační pro celé odvětví a mají nedozírné ekonomické následky.

Odmítáme být regionem porobených. Ostrava demonstrovala proti opatřením

Domácí

Jak řekl například ředitel festivalu Beats for Love Kamil Rudolf, festival sice trvá jen několik dní, ale pracuje na něm velký tým lidí po celý rok. V době konání pak festival dává práci asi čtyřem tisícům lidí včetně zvukařů, osvětlovačů, ochranky a stovek dodavatelů různých dalších služeb. Návštěvnost v řádu desítek tisíc lidí má pak velmi pozitivní dopad na ekonomiku celého regionu. To, co se stalo minulý týden, je podle něj nebezpečný precedens, který se nesmí opakovat.

„Není možné podle mě, aby v právním státě někdo z minuty na minutu udělal tak závažné rozhodnutí, které se dotkne tolika tisíců životů a osudů firem," řekl Rudolf.

Za velký problém označil i právní nejistotu, ve které se ocitli pořadatelé v celé republice, kteří za současného stavu nevědí, jestli výsledek jejich celoroční práce nepřijde vniveč.

Festival v Ostravě museli zrušit z hodiny na hodinu, organizátorka zvažuje právní kroky

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám