Hlavní obsah

Lidem dojde, že nošením roušky se vyhnou karanténě, vítá změnu epidemiolog

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystaná změna pravidel pro umísťování lidí do karantény bude mít podle hlavního epidemiologa Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petra Smejkala pozitivní vliv na ochotu lidí nasadit si ve společnosti opět roušky. Lidé, kteří budou mít zakrytý nos a ústa a setkají se s nakaženým, který bude mít taktéž roušku, nebudou muset do povinné karantény. Změna by měla platit od úterý.

Foto: archiv Petra Smejkala

Epidemiolog Petr Smejkal.

Článek

„Zvýší to počet lidí, kteří si vezmou roušku nebo respirátor. Lidé si uvědomí, že když budou nosit ty pomůcky, tak budou mít menší pravděpodobnost, že se dostanou do karantény. Toho covidu je kolem tolik, že toto opatření vidím pozitivně,“ řekl Novinkám Smejkal.

Pravidla pro uvalení karantény se změní

Domácí

Jako příklad z praxe uvedl zdravotníky z IKEM, kteří v případě, že „mají ve styku s pozitivním respirátor, tak mohou pokračovat dál v práci“. Tím, že se nemusí uchýlit do povinné desetidenní karantény, pak nedochází k úbytku zaměstnanců a s tím souvisejícímu přetěžování zbylých zdravotníků, kteří je musí nahradit.

Chystanou změnu pravidel oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na pondělní tiskové konferenci po jednání vládní rady pro zdravotní rizika. Lidé s ochranou dýchacích cest, kteří po kontaktu s pozitivním nebudou muset do karantény, budou pouze muset po dobu deseti dní sledovat svůj zdravotní stav, zda se jim neobjevily příznaky.

Součástí připravované metodiky je také to, že do karantény nebudou muset ani lidé, kteří v uplynulých 90 dnech prodělali covid-19 a setkají se s nakaženým.

Můžeme ještě přitvrdit, naznačil ministr další možná opatření

Domácí

Vojtěch, ale i premiér Andrej Babiš (ANO) dlouhodobě apelují na Čechy, aby byli ohleduplní ke svému okolí a nosili roušky či respirátory. Pomáhá to zamezit šíření viru mezi lidmi, což bude mít za následek zpomalení nárůstu nových případů a zlepšení epidemiologické situace. Denní přírůstky pozitivních případů v posledních dnech trhají rekordy a pohybují se nad hranicí tisícovky. Výjimkou byla neděle, kdy přibylo 792 nakažených.

Kromě roušek by podle Vojtěcha měli Češi dodržovat i dostatečnou hygienu rukou a dvoumetrové rozestupy, tedy tzv. pravidlo 3R.

Reklama

Související články

Dodržujte pravidlo 3R, vyzval Čechy Vojtěch

K úspěšnému zvládnutí koronavirové situace v České republice může přispět každý Čech, a to tím, že bude dodržovat pravidlo 3R, tedy nosit roušky, mýt si ruce...

Pravidla pro uvalení karantény se změní

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání vládní rady pro zdravotní rizika oznámil změny v pravidlech pro uvalení karantény. Karanténa nebude...

Výběr článků

Načítám