Hlavní obsah

Ohně na čarodějnice: Kde můžete a kde platí zákaz?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do příprav tradičního pálení čarodějnic letos částečně promluvila omezení vydaná v souvislosti s výstrahou před rizikem požárů. Při dodržení bezpečnostních opatření však úřady většinou nemíní pálení ohňů bránit. Omezení oznámila už dříve třeba Praha nebo Středočeský kraj, o striktní zákaz ale nakonec nepůjde. V Plzeňském či Libereckém kraji zase platí nařízení, že se oheň nesmí rozdělávat například v lesoparcích nebo zahradách.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli se zhoršily povětrnostní podmínky a trvá riziko šíření požárů, Středočeský kraj po dohodě s hasiči zmírnil podmínky zákazu pro pálení ohňů.

„Musí se dodržet podmínky, ale striktní zákaz neplatí,“ potvrdila mluvčí středočeských hasičů Veronika Mocová Švorcová, podle níž mohou organizátoři opět hlásit ohně do znovu otevřeného registračního systému.

Hasiči však vzhledem k podmínkám - hlavně k sílícímu větru - doporučují snížit připravené hranice a zajistit dohled například dobrovolných hasičů.

Pálení čarodějnic aneb Noc plná kouzel a rituálů

Lifestyle

Novým podmínkám se přizpůsobují i města, kde se obvykle konají velké čarodějnické akce. Po pondělním odvolání ohně se například zase vrací na Krásnou louku na okraji Mladé Boleslavi.

„Krásná louka byla vyhodnocena jako místo, kde požár nehrozí, například díky poloze u Jizery. Samozřejmě se akce bude odehrávat pod dohledem hasičů a za dodržení přísných bezpečnostních opatření,“ uvedla mluvčí mladoboleslavské radnice Šárka Charousková.

Pod přísným dohledem

Zákaz rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru platí zatím v Praze. Za takové lokality se mimo jiné považuje les a jeho blízké okolí, lesopark, park nebo zahrada. Například ale návštěvníci Žlutých lázní v pražském Podolí se nemusejí bát, že o oslavu s tradičním pálením čarodějnice přijdou. Zhruba třímetrovou vatru by organizátoři měli zažehnout v 18 hodin.

„U nás program zatím platí. Na místě máme hasiče, jedině by museli těsně před tím říct, že je třeba vítr,“ reagovala mluvčí areálu Hana Tietze.

Čarodějnice s teplým počasím. A květen snad už bez extrémů

Počasí

Jsou však místa, kde naplánovanou čarodějnickou akci v úterý nejspíš oželí. Velkou hranici v úterý nezapálí třeba v Jincích na Příbramsku u restaurace U Pstruha. ,,Naši kluci hasičský slíbili, že pokud to počasí dovolí, zapálí nám hranici v sobotu 4. května 2024," uvedli organizátoři na Facebooku.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před rizikem požárů platí i pro Plzeňský kraj. Podle nařízení hejtmanství se nesmí rozdělávat oheň v lese a jeho okolí, lesoparku, ve skladech sena, slámy ani poblíž nich, dále také u polí, na kterých by se mohly vznítit zaseté plodiny.

Obce či spolky nebudou podle mluvčí kraje Evy Mertlové pálení čarodějnic rušit. Většinou totiž akce pořádají na návsi, hřištích nebo jiných místech, na která se omezení nevztahují.

Jen na zpevněných plochách

Obdobná nařízení platí také na území Libereckého kraje. Pokud meteorologové vydají výstrahu, nesmějí lidé rozdělávat oheň nebo zapalovat pochodně či lampiony na místech se zvýšeným nebezpečím požárů. Těmi jsou například lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti minimálně 50 metrů, lesopark, park, zahrada a obdobný porost nebo souvislý rostlinný porost umožňující další šíření požáru.

Mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jaroslava Benešová uvedla, že pálení čarodějnic může probíhat například na zpevněných nebo štěrkových plochách, pokud v okolí hranice pro pálení čarodějnic dojde k vytvoření prostoru, ve kterém se znemožní případné rozšíření požáru.

,,Občané se nemusí obávat, že by při vyhlášené výstraze nebylo možné opékání a grilování potravin na jejich zahradách za předpokladu, že striktně dodrží bezpečnostní podmínky. Tato činnost by měla být prováděna v zabezpečených ohraničených ohništích, aby se eliminovalo riziko vzniku a rozšíření požáru," sdělila Benešová.

Radši menší vatru

Na ostatních místech republiky zatím žádný plošný zákaz pálení ohňů není. Někde jsou ale obezřetní. Třeba v Žulové na Jesenicku. Vatru tady připravili s ohledem na bezpečnost menší než obvykle.

„O tom, že bychom ji zrušili zcela, jsme neuvažovali. Akce se uskuteční v lokalitě za fotbalových hřištěm, která je na to ideální. Je to schované, slunce tam nesvítí celý den, vedle je potok a zatím ani nefouká,“ řekl Novinkám starosta Žulové Radek Tršťan (nezávislý).

Na místě budou podle něj připraveni tamní dobrovolní hasiči. „Máme tam nachystané hadice, čerpadlo, takže kdyby bylo třeba, mohou ihned zasáhnout,“ uvedl s tím, že v minulosti žádné problémy s pálením čarodějnic v Žulové nenastaly. „Byly i takové roky, kdy jsme tam hasiče ani neměli. Většinou je tady totiž zima a za takových podmínek bývá rychle hotovo. Letos je to z pohledu počasí extrém,“ dodal.

V Kraji Vysočina zvolili vyčkávací taktiku, vyhlášení plošného oficiálního zákazu rozdělávání ohňů samo hejtmanství v plánu nemá. „Budeme sdílet doporučení generálního ředitele Hasičského záchranného sboru,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Z obcí ještě v úterý dopoledne vesměs zaznívalo, že vše se bude odvíjet od konkrétní situace.

Čarodějnické vatry se na Vysočině tradičně pálí ve většině z více než sedmi set zdejších obcí. Pokud akci v místě neorganizují sami dobrovolní hasiči, zpravidla jsou u ní sami přítomni. Mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová připustila, že tato okolnost přináší předpoklad rozumného přístupu k věci.

„U nás to dělají sportovci, ohně se pálí v každé ze tří místních částí. Ještě to budeme konzultovat, ale určitě to nebudeme lámat přes koleno. Když tak se udělá jen doprovodný program bez ohně,“ popsal starosta Vladislavi na Třebíčsku Jan Havlena, sám profesionální hasič.

Musí být opatrní

Jihočeský kraj žádný zákaz ohledně pálení čarodějnic nepanuje. Platí pouze výstraha ČHMU před suchem a silným větrem a hasiči nabádají k opatrnosti.

„Hranice ze dřeva musí být stabilní, při zapalování ohňů se nesmí nepoužívat benzin či líh. Připomínáme, že pálení například pneumatik a dalších nepřírodních materiálů je zákonem zakázáno. Nesmí se také rozdělávat oheň v blízkosti lesů. Ohniště se musí vždy pečlivě uhasit, může totiž dojít k opětovnému vznícení,“ řekla v úterý dopoledne Vendula Matějů, mluvčí Jihočeských hasičů.

Přidala i varování před oblíbenou zábavou - přeskakováním hořících vater. ,,Při této riskantní zábavě se na vás může velmi lehce vznítit oděv. Pokud se tak stane a nemáte při ruce vodu, platí pravidlo zastav se, lehni si a kutálej,“ upozornila.

Kvůli rizikovému počasí by měli být lidé opatrní nejen při rozdělávání ohňů. „Požár může vzniknout i z odhozeného nedopalku cigarety nebo od přenosného vařiče,“ upozornil výrobně-technický ředitel Lesů České republiky Libor Strakoš s tím, že většina lesních požárů vznikne z nedbalosti návštěvníků lesa.

Zákon rozdělávání ohně, kouření a odhazování hořících a doutnajících předmětů v lesích výslovně zakazuje.

Již k začátku dubna Lesy ČR zakázaly ve svých lesích pálení klestí lesními dělníky. Zákaz potrvá do konce října. Pálení klestí lze dělat v rámci hospodaření v lese a lesní zákon ho umožňuje.

Riziko požárů potrvá až do pátku. Meteorologové zpřísnili výstrahu kvůli silnému větru

Počasí

Výběr článků

Načítám