Hlavní obsah

„Neprodáváte svou duši už příliš?“ Černochová se ostře pustila do Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyzvala expremiéra a předsedu opozičního hnutí ANO Andreje Babiše aby „přestal populisticky dehonestovat“ muniční iniciativu pro Ukrajinu. Reagovala tak na jeho výroky na sociálních sítích. O míru podle ní mluví povrchně a jako premiér nepomohl ruské agresi zabránit, napsala mu v otevřeném dopise.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Dnes stále jen povrchně mluvíte o míru a o tom, že místo poslání munice je třeba jednat. Krize na Ukrajině však nevznikla před dvěma lety, sahá nejméně do roku 2014. Proč jste něco pro mír neučinil již v době vašeho exekutivního působení?“ vyčetla ministryně obrany Andreji Babišovi.

„Nepochybně je zde stále prostor, abyste pozval obě válčící strany třeba na Čapí hnízdo a vyjednal uzavření míru,“ pokračovala s dovětkem, že tak snadné to není a je i v zájmu Česka, aby Ukrajina své území uhájila.

Bývalý předseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš pravidelně kritizuje vládu, v posledních dnech se vymezuje vůči shánění munice a zbrojní pomoci pro Ukrajinu, které čeští politici iniciovali.

Svět chválí, Babiš haní. Šéfovi ANO leží v žaludku česká muniční iniciativa

Domácí

„Tohle je ukrajinský premiér, alespoň si na něj hraje, který chodí po celém světě a lobbuje za Ukrajinu. A co je vrchol všeho, že do toho zamontoval náš státní znak. To je český lev, který je u té podivné munice, kterou shánějí obchodníci se smrtí po celé planetě. Dokonce je tam i ruská munice. Nevíme, za kolik to kupují, za kolik se to prodává, kdo na tom vydělá, který poradce, kdo tam zase udělá ty kšefty,“ kritizoval ve videu Babiš oblečený do trička s mírovým nápisem „No war“, tedy „Ne válce“.

Černochová odmítla nálepkování českých zbrojařů jakožto „obchodníků se smrtí“, předseda Babiš se tím podle ní snaží snížit jejich kredibilitu.

„Jsou chvíle, kdy se každý politik má zastavit a zamyslet se, zda svou duši neprodává již příliš, zda svým konáním nepomáhá více zlu než dobru,“ napsala v dopise.

Vyvrací také obavy z korupce a popisuje, jak zapojení jednotlivých zemí vypadá. Každá ze zapojených zemí může na ministerstvo obrany poslat svého zástupce, který na proces dohlédne, čehož už někteří využili. Nad tím stojí ještě dohledová komise složená ze zástupců zpravodajských služeb.

„Pokud tento proces zpochybňujete, děláte hlupáky z více než 15 zemí, které se do něj již zapojily,“ sdělila Černochová.

„Vyzývám vás, abyste toto naše úsilí přestal populisticky dehonestovat. Pokud chcete být státníkem, zachovejte se jako při hlasování o DCA. Zachovejte se jako ve chvíli, kdy jste se dozvěděl, že ruští agenti zaútočili u nás na muniční sklad a zavraždili české občany,“ uvedla Černochová.

Ocenila, že hnutí ANO při hlasování ve Sněmovně umožnilo schválení dohody mezi Českem a Spojenými státy o spolupráci v obraně. Při odhalení ruské stopy na výbuchu muničního skladu rozhodla tehdy Babišova vláda o vyhoštění dvou desítek ruských diplomatů.

Za iniciativu pro nákup munice pro Ukrajinu ocenil české politiky americký prezident Joe Biden i špičky unijní politiky. Zapojily se do ní zhruba dvě desítky států, zajistit se už podařilo milion kusů munice. Dodávky by měly začít od června. Některé státy přislíbily také armádní techniku.

Rusko už vyrábí více zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varují Němci

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám