Hlavní obsah

Konec koaliční jednoty. Mlejnkův odchod už žádají i Piráti

Právo, zr
Praha

Nejen opozice, která iniciovala na tento čtvrtek hlasování o nedůvěře vládě, ale i poslanci koaličních Pirátů žádají odvolání Petra Mlejnka z pozice ředitele civilní rozvědky. Upozornila na to v neděli Česká televize.

Foto: Foto archiv Jakuba Michálka, Petr Vrabec

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů

Článek

Důvodem nespokojenosti poslanců jsou někdejší Mlejnkovy kontakty s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v úplatkářské kauze Dozimetr. Piráti také už dříve k otázce distancování se od Mlejnka ve vedení Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) vypsali na tento týden vnitrostranické referendum.

„Mělo by dojít ke změně na postu ředitele příslušné tajné služby. Měl by být vybrán někdo, kdo má neprůstřelný profil, nescházel se s panem Redlem a je to člověk, za kterého se můžou všichni postavit,“ řekl ČT předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek s tím, že osoba v takové funkci musí mít neprůstřelné zázemí z hlediska bezpečnosti ČR.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vzal usnesení Pirátů na vědomí. „Chci ho s nimi probrat v příštích dnech osobně,“ reagoval v SMS pro ČT.

Jste ředitel rozvědky a nevíte, kdo je Redl? Poslanci grilovali Mlejnka s Rakušanem

Domácí

Pirátští poslanci v usnesení upozornili, že může jít o porušení koaliční smlouvy, v níž se strany zavázaly, že do vedoucích funkcí budou vybírat důvěryhodné osobnosti.

Při hlasování o nedůvěře vládě se ovšem Piráti postaví za vládní kabinet.

Vláda, stejně jako bezpečnostní výbor Sněmovny v minulém týdnu, podpořila Mlejnkovo setrvání.

Výběr článků

Načítám