Hlavní obsah

Jste ředitel rozvědky a nevíte, kdo je Redl? Poslanci grilovali Mlejnka s Rakušanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před poslance sněmovního bezpečnostního výboru přišel ve čtvrtek šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který ho do funkce dosadil. Poslanci se ptali na Mlejnkovy kontakty s Michalem Redlem, nyní obviněným v kauze Dozimetr. Opozice neprosadila usnesení, aby vnitro neřídil ministr za STAN, ani výzvu šéfovi ÚZSI k rezignaci.

Živě: Bezpečnoství výbor 25.8.2022Video: Novinky

 
Článek

„Mlejnka jsem neznal a neviděl před první schůzkou,“ prohlásil nejprve před poslanci šéf resortu vnitra. Zopakoval, že je seznámil místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Moje očekávání (Mlejnek) nezklamal,“ pokračoval.

Současně ale uvedl, že pozice Mlejnka „určitě není neochvějná“. „Pokud nedostane prověrku na přísně tajné, tak v té chvíli končí ve své pozici,“ uvedl před poslanci Rakušan.

Nemohu vám říct, kolikrát jsem se s ním (Redlem) za posledních deset let setkal, nebylo to ale víckrát než jednou či dvakrát ročně
Petr Mlejnek, šéf ÚZSI

Mlejnek kontakty s Redlem potvrdil, probíhaly prý od roku 2012. „Potkávali jsme se nepravidelně 10 let. Nikdy na mě ale nepůsobil jako člověk, který byl zbaven svéprávnosti,“ řekl.

Nad Redlovou „nesvéprávností“ se smráká

Krimi

Dodal, že nemůže říct, kolikrát se za posledních roky s podnikatelem setkal. „Nebylo to ale víckrát než jednou či dvakrát ročně,“ tvrdil.

Rakušan s Mlejnkem na koberečku

Přítomným opozičním poslancům ale vysvětlení nestačilo. Ptali se například, zda má smysl čekat na prověrku přísně tajné.

„Uvědomujete si dopady na důvěryhodnost služby?“ ptal se Rakušana místopředseda výboru Jiří Mašek (ANO).

„Vy jste nevěděl, kdo je pan Redl? Jste ředitel rozvědky, tvrdíte, že jste celoživotní odborník, a nevíte, kdo je Redl,“ pustil se do Mlejnka další poslanec ANO Robert Králíček.

Rakušan s Mlejnkem se v řadě odpovědích odvolávali na to, že z důvodu přítomnosti veřejnosti nemohou odpovědět. Schůze totiž byla veřejná.

Poslanci ANO nakonec v usnesení výboru neprosadili, aby ministerstvo vnitra neřídil ministr za STAN. Neprosadili ani výzvu šéfovi ÚZSI k rezignaci.

Výbor jako celek závěrem hlasy koaličních poslanců podpořil Mlejnka v čele civilní rozvědky a postavil se za vyjádření ministrů, že k jeho odvolání není důvod.

Mnoho nejasností okolo role Mlejnka v kauze Dozimetr

Domácí

Kontakty Mlejnka ve čtvrtek ve Sněmovně probere za zavřenými dveřmi také komise pro kontrolu této zpravodajské služby.

Opozice v souvislosti s aférou žádá Rakušanovo odvolání z pozice ministra vnitra, Fiala se ale za něj postavil. Hnutí ANO proto zvažuje, že vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu, poslanecký klub věc projedná ve čtvrtek v podvečer.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v Dopravním podniku hlavního města Prahy více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám