Hlavní obsah

„Hrad prováděl aktivity v šedé zóně.“ Pavel zvažuje trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí prezident Petr Pavel zvažuje trestní oznámení kvůli dění v Kanceláři prezidenta republiky pod taktovkou Vratislava Mynáře či Martina Nejedlého. Podle něj bude v kanceláři zapotřebí hloubkový úklid, jelikož aktivity kanceláře byly často v „šedé zóně, ne-li za hranou zákona“. Pavel to řekl v Prostoru X.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Pavel se svou mluvčí Markétou Řehákovou.

Článek

Pavel by měl kvůli tomu v příštích dnech podniknout určitě kroky. „V tomto týdnu budu mít jednání s šéfem NKÚ, budeme se bavit i o auditu,“ nastínil Pavel.

Audit, který by se podle jeho dřívějších slov měl stihnout do jeho inaugurace 9. března, ale podle něj nemusí stačit. Ve hře je proto trestní oznámení, které sám zvažuje. „Audit, který by mohl provést NKÚ, není to jediné, co by mělo proběhnout. Zapotřebí je hloubkový úklid ve všech oblastech. Realita je horší, než jsem si představovat,“ poznamenal.

Konkrétně měl na mysli „způsob vedení kanceláře ze strany Vratislava Mynáře a aktivity Martina Nejedlého, a to vše z velké části s vědomím Miloše Zemana.“

Fiala poskytne Pavlovu týmu do inaugurace Hrzánský palác

Prezidentské volby

„Je evidentní, že Kancelář prezidenta už dávno neplnila ten účel, který měla, už dávno ztratila jakoukoliv sebereflexi, pokud jde o transparentnost výkonu vysokého státního úřadu. V rozsáhlé míře prováděli vlastní aktivity, často v šedé zóně, ne-li přímo za hranou zákona,“ zdůraznil.

Konkrétnější být ale nechtěl. „Dozvídám se věci, které jsem dříve nevěděl. Nechám si to zatím pro sebe. Nerad bych to ventiloval, ale brzy se to dozvíme,“ prohlásil.

Novinky se s dotazem o detaily obrátily na tým Petra Pavla, zatím bez odpovědi. Oslovily také mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka.

Přešlapy na Hradě

Prohřešků bylo na Hradě v posledních letech, kdy byl ve funkci Zeman, několik. Za zmínku stojí nezákonné skartování tajných dokumentů, kdy šlo mimo jiné i o zprávu o vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

A další z nich se točí kolem bývalého správce Lesní správy Lány Miloše Baláka, kterého loni soud nepravomocně odsoudil kvůli zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Zeman mu později udělil milost.

Širší vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) mimo jiné i v pondělí schválilo závěr z kontroly hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a jí podřízených organizací, tedy Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány. Výsledek kontroly zatím nemůže zveřejnit, protože o součinnost v souvislosti s kontrolou požádaly orgány činné v trestním řízení.

Cílem kontroly bylo prověřit, zda uvedené organizace hospodařily se svěřeným majetkem státu a penězi z rozpočtu v souladu s předpisy, účelně a hospodárně. Konkrétně se policie zabývala právě hospodařením v Lesní správě Lány.

Vedení NKÚ schválilo závěr z kontroly Hradu. Zveřejní ho až po souhlasu orgánů činných v trestním řízení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám