Hlavní obsah

Hamáček: Vláda bude řešit obnovení Ústředního krizového štábu

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve čtvrtek připustil, že vláda bude v pondělí jednat o tom, za jakých podmínek by byl obnoven Ústřední krizový štáb. Hamáček byl jeho předsedou. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) není obnovení krizového štábu třeba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Hamáček jednání o obnově krizového štábu potvrdil na Twitteru na dotaz jednoho z uživatelů sítě.

Ústřední krizový štáb byl v souvislosti s epidemií nového typu koronaviru ustanoven v polovině března. Nouzový stav vláda kvůli epidemii vyhlásila 12. března, krizový štáb byl ustanoven o tři dny později. Činnost ukončil k 11. červnu.

Původně jej vedl bývalý náměstek ministra zdravotnictví a nynější vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, po dvou týdnech byl do čela ustanoven Hamáček.

Poté, co vicepremiér převzal vedení, bylo ve štábu ustanoveno několik pracovních skupin, které se zabývaly jednotlivými odbornými problémy. Vznikly týmy pro distribuci ochranných prostředků, pro jejich nákupy, mediální a zdravotní skupiny a skupina, která řešila dopady vládních omezení. Přibyl také ekonomický poradní tým.

Celé Česko se musí od pondělí připravit na nová opatření

Domácí

Jednání štábu se účastnili zástupci některých ministerstev, policistů, hasičů, zdravotníků, krajů, ale i představitelé opozice. Štáb dával doporučení vládě, odpovídal také za centrální nákup ochranných pomůcek, jejichž nedostatkem Česko na počátku krize trpělo.

Poslední dva dny byly počty nových případů onemocnění covidem-19 vyšší než 200, což je nejvíce od konce června. Nejvyšší je také aktuální počet nakažených, podle Vojtěcha může být ale chyba v datech.

Ministr zdravotnictví v pátek oznámí, zda budou od pondělí zavedena nová plošná opatření kvůli covidu-19. Ve středu nevyloučil například možnou povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech.

Anketa

Měla by být obnovena činnost Ústředního krizového štábu?
Ano, je to potřeba
32 %
Ne, je to zbytečné
66,1 %
Nevím, je mi to jedno
1,9 %
Celkem hlasovalo 750 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám