Hlavní obsah

Do práce, do obchodu nebo do přírody. Kdo kam může?

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda přijala další tvrdá opatření. Od čtvrtka zakázala s několika výjimkami volný pohyb lidí na území České republiky a uzavřela také většinu provozů. Lidé tak budou moci chodit jen do práce, na nákup nebo do přírody. Můžete si jít také individuálně zacvičit. Sejít se ale na veřejnosti můžete pouze s jedním dalším člověkem, který není členem vaší domácnosti. Není však nijak omezena vzdálenost, na jakou můžete do práce, na nákup či do přírody jet. Teoreticky tak můžete na nákup či za lékařem cestovat na opačnou stranu republiky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Od čtvrtka totiž budou povoleny převážně pouze cesty do zaměstnaní, za rodinou na nákup či do nemocnice.

Nakoupit ale zároveň budete moci jen někde. Vláda totiž podobně jako na jaře rozhodla o uzavření některých obchodů. Otevřené budou pouze prodejny potravin, pohonných hmot, drogerie či novin, tabáku a časopisů či domácích potřeb. Zavřít nemusí ani autoservisy, čistírny, lékárny, pohřební služby či květinářství.

Zároveň ale není omezeno, kam na nákup můžete jet. Takže například lidé z obcí kolem Prahy si budou moci jet nakoupit do hlavního města, stejně jako mohou jet do hlavního města k lékaři.

Vláda zavřela obchody. Tyto mají výjimky

Ekonomika

Můžete jít také ještě na procházku nebo si jít ven zasportovat. Povolené jsou také cesty na chatu, hotely budou zavřené. Na chatu můžete jet buď s celou rodinou, nebo pouze s jednou osobou, která není ze stejné domácnosti.

Venku jenom ve dvou 

Pouze s jednou osobou, která není ze stejné domácnosti, se můžete scházet také na veřejných místech.

Od zítřka nastává v Česku lockdown

Domácí

Zavřené zůstávají také restaurace, prodej bude nadále umožněn přes výdejní okénko. Platí také zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Na svatby a na pohřby bude moci pouze 10 lidí. Právo na shromažďování pak bude omezeno počtem 100 osob.

Přehledně: Jaká další opatření začnou ve čtvrtek platit

Domácí

Úřady pak budou mít otevřeno pouze pět hodin, a to jen dva dny v týdnu. Zaměstnavatelům vláda doporučila, aby upřednostňovali u svých zaměstnanců práci z domova. Doma nadále zůstávají také školáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám