Hlavní obsah

Vedení ANO ztratilo jakékoliv brzdy, chtějí se mě zbavit, míní Macura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostravský primátor Tomáš Macura míní, že vedení ANO tlačí na to, aby skončil v čele města. Macura nedávno oznámil odchod z hnutí. Tlak vnímá i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který se rozhodl rezignovat na post místopředsedy, ale v ANO zůstal. Do Ostravy má ve čtvrtek namířeno manažer hnutí, poslanec Jan Richter. Podle Macury ztratilo ANO veškeré zábrany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Macura

Článek

„Do Ostravy dnes míří hlavní manažer hnutí s jednoznačným zadáním ‚přesvědčit‘ členy zastupitelského klubu o nutnosti zbavení se Macury. A to v zcela rozporu s včerejším prohlášením Karla Havlíčka o nezasahování,“ uvedl ve čtvrtek Macura na Twitteru.

„Ta realita je naprosto opačná proti tomu, co oba dva členové vedení hnutí ANO říkají. Já jsem si žádné iluze nedělal, že by se hnutí ANO nepokoušelo nějak ovlivnit naše členy, ale nemusí u toho prachsprostě lhát,“ doplnil následně Macura.

Podle primátora současný nátlak ukazuje, že vedení hnutí ztratilo veškeré zábrany. „Byl jsem několik let členem vedení hnutí a skutečně až takové postupy se nepoužívaly. Byl jsem u toho, když se rušily buňky v Opavě, Brně a podobně, ale nikdy se nepoužívalo takových nátlakových metod. Svědčí to o tom, že současné vedení hnutí ANO ztratilo podle mě jakékoliv brzdy,“ řekl Macura.

Možná změna magistrátní koalice

Primátor uvedl, že má také signály o tom, že je snaha využít k jeho odchodu opozici. „Ty signály mám, samozřejmě nemám je doložené. Mám informace, že různá jednání probíhají. Že by tím druhým chtěným bonusem poté, co se zbaví mě, ještě bylo, kdyby se na koalici ve městě nepodílely žádné vládní strany. To by hnutí ANO pravděpodobně uvítalo jako kompletní vítězství v dané chvíli,“ řekl Macura.

Pro opozici by podle něj mohlo být plusem i zrušení projektu výstavby koncertního sálu, který Macura prosazuje a vůči kterému se opozice vymezovala i v předvolební kampani.

„Mám informace, že mezi benefity, které by z toho mohly účastníkům plynout, jsou i takové, že by v takovém případě byly k dispozici peníze, které si léta střádáme na koncertní halu, ale třeba i na opravu městské nemocnice a podobně. Že jsou tam najednou k dispozici nějaké miliardy korun, které by noví členové vedení města mohli nějakým způsobem jiným použít,“ uvedl Macura.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má nynější koalice tvořená ANO, koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty převahu 33 hlasů, ANO má v zastupitelstvu 21 mandátů. V opozici je hnutí Ostravak, SPD, Starostové pro Ostravu a Ostravská levice.

Opatrná vyjádření

Starosta nejlidnatější ostravské části Jih a zároveň zastupitel Ostravy za ANO Martin Bednář situaci kolem primátora Tomáše Macury nechtěl zatím komentovat.

„Co se týká návštěvy pana poslance a manažera hnutí ANO Jana Richtera, tak to plně respektuji. Ze své funkce má právo se účastnit našich jednání, což se dělo i v minulosti, a to třeba i on-line,“ řekl Právu Bednář.

Sám Richter označil Macurovo tvrzení ohledně jeho cesty do Ostravy za nesmysl. „Jedu na místo, abych zjistil, jaká je v tamní organizaci situace, což je práce hlavního manažera hnutí. Bylo by naopak divné, pokud bych tam nejel,“ napsal Novinkám.

Macura má podporu členů

Zastupitelka Ostravy za hnutí ANO Margareta Michopulu o návštěvě Richtera v Ostravě hovořit nechtěla. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, jen řeknu, že pan primátor Tomáš Macura má moji podporu,“ uvedla Michopulu s tím, že si myslí, že Macura odvádí jako primátor skvělou práci. „Myslím, že podporu bude mít proto velkou,“ doplnila.

Podobně nejen co do stručnosti mluvil i další z ostravských zastupitelů zvolených za ANO Maxim Pachomov. „O schůzce nevím, ale moji podporu pan Macura má,“ řekl pouze.

„Věřím, že Tomáš Macura zůstane primátorem Ostravy i po odchodu z hnutí ANO a že ho příští týden v úterý klub zastupitelů podpoří,“ uvedla už dříve tento týden předsedkyně ostravského klubu zastupitelů ANO Kateřina Šebestová.

Rebelové v ANO Babiše volit nebudou. Nikomu nediktujeme, reaguje Havlíček

Domácí

V úterý se sejde i ostravská oblastní organizace. Její předseda Richard Vereš (ANO), který je i starostou Slezské Ostravy, Právu ve čtvrtek před polednem řekl, že má s Richterem schůzku v Ostravě.

„Jeho další program neznám. Věřím však, že většina kolegů má na situaci svůj jasný názor a budou jej prezentovat v úterý na jednání našeho zastupitelského klubu,“ uvedl Vereš.

Svůj postoj ve věci nechal bez odpovědi. Další informace podle něj hnutí sdělí až po úterních jednáních všech zmíněných orgánů.

Nepodpora Babiše

Hejtman Vondrák nechtěl situaci příliš komentovat. „Nemůžu teď žádné další informace říkat, což asi chápete proč. Samozřejmě, že tlak je a ten tlak tady je už delší dobu, to mi ti členové říkají. O tom není sporu. Nemohu říkat jména, protože oni se už v daný okamžik cítí extrémně ohroženi,“ uvedl Vondrák.

Dodal, že z dostupných informací může potvrdit, že je vyvíjen tlak na to, aby Macura opustil funkci. „Samozřejmě se potažmo počítá, že tak to bude i se mnou. Uvidím, co se bude dít dál,“ řekl ve čtvrtek Vondrák.

„Kolegové jsou v zajetí spikleneckých teorií,“ uvedl pro ČTK místopředseda ANO Karel Havlíček. Richter podle něj jede do regionu proto, aby zjistil, jaká je v  tamních organizacích ANO - na úrovni krajské, oblastní a místní. Vondrák s Macurou podle něj svými kroky vyvolali zmatek.

„Možná si to neuvědomují, ale stále jde o  organizace hnutí ANO, ne o jejich buňky, proto tam i hlavní manažer jel. ANO v kraji a oblasti není izolovaná jednotka a nás pochopitelně zajímají názory našich členů v regionu,“ dodal.

Dusno nebylo, čekal jsem to náročnější, řekl Vondrák po jednání ANO

Domácí

Macura se delší dobu názorově rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta. Vysvětlil to tím, že Babiš podle něj nemá k prezidentské funkci předpoklady. Stejně se zachoval i moravskoslezský hejtman a tehdejší místopředseda ANO Vondrák.

Macura v pondělí oznámil odchod z hnutí ANO a uvedl, že na zastupitelském klubu nabídne k dispozici primátorskou funkci a nechá o svém dalším působení v čele města rozhodnout své kolegy. Předsedkyně zastupitelského klubu ANO a náměstkyně primátora Kateřina Šebestová ještě v úterý říkala, že věří, že Macura zůstane primátorem Ostravy i po odchodu z hnutí.

Klub zastupitelů má o jeho podpoře jednat v úterý, ve středu v Ostravě zasedá zastupitelstvo. Macurovi vyjádřili podporu někteří koaliční partneři.

Macura končí v hnutí ANO

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám