Hlavní obsah

Rebelové v ANO Babiše volit nebudou. Nikomu nediktujeme, reaguje Havlíček

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura (oba ANO) veřejně prohlásili, že nebudou volit za prezidenta šéfa svého vlastního hnutí Andreje Babiše. Každý se může rozhodnout, jak chce, řekl k tomu Novinkám první místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Foto: Novinky

Andrej Babiš

Článek

„Andreje Babiše volit v prezidentských volbách nebudu. Doba chce někoho, kdo bude příkopy zahlazovat, a ty jsou velmi hluboké. Neříkám, že někdo další z kandidátů toho bude schopen, ale myslím, že to není funkce pro Andreje Babiše,“ řekl Seznam zprávám místopředseda ANO Vondrák s tím, že hlas hodí generálu Petru Pavlovi.

Foto: Moravskoslezský kraj

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Podobně se o svém stranickém šéfovi vyjádřil i Macura. „Jako osoba nenaplňuje mé představy a ideály, které si spojuji s funkcí prezidenta republiky. Považuji přitom prezidentskou volbu za ryze osobní záležitost, na kterou se nevztahuje žádná stranická disciplína,“ uvedl Macura pro Hospodářské noviny.

Babiš: Nechci rozdělovat společnost. Prezidentské volby by beze mě byly nuda

Prezidentské volby

Vondrák je členem předsednictva hnutí. Macura jím byl v minulosti, nyní působí jen na regionální úrovni, ale je primátorem velkého města.

„Potvrzuje to, že nikomu nediktujeme a každý se může rozhodnout, jak chce,“ reagoval pro Novinky na slova spolustraníků místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO)

„Rozhodnutí kolegů Vondráka a Macury nechápu, ale respektuji ho. Jsme v demokracii, je to jejich věc. Co se mě týká, tak je to jasné. Panu Babišovi jsem dal svůj nominační podpis. A to velmi rád,“ uvedl poslanec Martin Kolovratník.

Babiš kandidoval do voleb s hlasy 56 poslanců ANO, hnutí jich má ve Sněmovně celkem 72. Ti, které Novinky v úterý oslovily, vesměs mají o svém favoritovi jasno.

„Jednoznačně podporuji pana Babiše, protože je to člověk, který vždy pomáhal lidem a bude to určitě dělat i jako prezident,“ řekla Novinkám například místopředsedkyně Sněmovny za hnutí ANO Klára Dostálová.

ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Domácí

Zda bude volit Babiše, váhá exposlanec Pavel Juříček, který vede oblastní organizaci hnutí ANO v Opavě.

„Rozhoduji sám za sebe. Nicméně u spousty kandidátů mi chybí některé morální a intelektuální aspekty. Tím pádem jsou mi nejsympatičtější (Karel) Diviš a Babiš,“ napsal v SMS Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám