Hlavní obsah

Macura končí v hnutí ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostravský primátor Tomáš Macura oznámil, že k pondělku končí v hnutí ANO, nesouhlasí se směřováním hnutí. Na klubu zastupitelů ANO dá funkci primátora k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ostravský primátor Tomáš Macura na snímku z roku 2019

Článek

„Rozhodl jsem se k dnešnímu dni ukončit své členství v ANO. Nemohu se smířit se směřováním hnutí, které je zcela odlišné od situace v době mého vstupu, a současně jsem již ztratil víru v možnost na tom ještě něco změnit. Respektuji však, že jsem byl zvolen primátorem právě za ANO, proto na zastupitelském klubu nabídnu svoji funkci k dispozici a nechám své kolegyně a kolegy, ať rozhodnou, koho chtějí, aby je dále vedl,“ napsal Macura.

Macura se již dlouho neztotožňoval s kroky celostátního vedení ANO. Svého stranického šéfa Andreje Babiše nepodpořil ani v jeho kandidatuře na českého prezidenta a naopak veřejně podpořil jeho protikandidáta Petra Pavla.

Pavlovi vyjádřil podporu i místopředseda ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který minulý týden odešel z čela hnutí, ale zůstává dál členem.

„Je to rozhodnutí pana primátora, o kterém mě informoval. Shodli jsme se na tom, že to nebudu komentovat,“ uvedl Vondrák k Macurovu kroku.

Primátor Macura z ANO přitvrdil: Babiš nemůže být náš prezident

Prezidentské volby

„Je to jeho rozhodnutí a není to pro mě překvapení,“ uvedl k odchodu Macury první místopředseda ANO Karel Havlíček.

„Já se na rozdíl od pana Macury nedomnívám, že by hnutí ANO zásadně změnilo svou politiku, musíme ale reagovat na aktuální vývoj, ať již v době pandemie, nebo v současné době, navíc v situaci, kdy již nejsme ve vládě, ale v opozici. Podstata není v tom, že by nemohl prosazovat své myšlenky, ale že o cestě k jejich prosazování nepřesvědčil ostatní členy ANO a podle reakcí z posledních týdnů ani naše voliče. Vzhledem k tomu považuji jeho krok za racionální,“ dodal Havlíček ve vyjádření pro Novinky.

Na Macurovo rozhodnutí reagovala i místopředsedkyně ANO Alena Schillerová: „Respektuji to, já myslím, že podle různých vyjádření pana Macury bylo patrné, že k tomu směřuje. Na druhou stranu příliš nerozumím tomu, co se na politice hnutí ANO změnilo za těch pár měsíců. Na podzim totiž kandidoval jako lídr hnutí ANO v Ostravě,“ sdělila Novinkám.

Dusno nebylo, čekal jsem to náročnější, řekl Vondrák po jednání ANO

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám