Hlavní obsah

Dusno nebylo, čekal jsem to náročnější, řekl Vondrák po jednání ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák končí jako místopředseda ANO. Své rozhodnutí oznámil ve středu na jednání předsednictva hnutí. „Dusno nebylo, čekal jsem to náročnější,“ komentoval jednání.

Živě: TK po jednání předsednictva hnutí ANOVideo: ČTK

 
Článek

„Ano, o tom jsem uvažoval, to jsem už deklaroval,“ odpověděl stručně Vondrák novinářům již při příchodu na dotaz, zda jako místopředseda končí. Už v úterý Novinkám řekl, že svou funkci ve středu nabídne.

Z jednání předsednictva odešel po necelých dvou hodinách. Novinářům řekl, že kolegy informoval o své rezignaci na post místopředsedy. „Dusno tam nebylo, nekřičelo se. Diskuze byla korektnější, než jsem čekal. Myslel jsem, že to bude náročnější. Spoustu věcí jsme si vysvětlili,“ komentoval pro Novinky jednání předsednictva.

Šéf hnutí Andrej Babiš mu na to prý nic moc neřekl. „Nezaznamenal jsem, že by něco říkal, Výtky zazněly od jiných místopředsedů,“ uvedl. Zároveň na předsednictvu prý navrhl uspořádání programové konference hnutí v Ostravě. Podle něj se ANO odklonilo od původního záměru přivést do politiky osobnosti a dělat politiku pro všechny. Podle něj si hnutí musí ujasnit, zda chce být levicovou stranou, nebo široce rozkročenou catch-all party.

Vondrák dlouhodobě kritizoval poměry v hnutí. Posledním a zřejmě nejvýraznějším počinem bylo veřejné vyjádření podpory Petru Pavlovi, protikandidátovi šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v lednových prezidentských volbách. Pavel na konci ledna z klání s přehledem vyšel jako vítěz.

Je to hra, byla to nadsázka, vzkázal Havlíček lidem, kteří poslechli Babišovu výzvu

Prezidentské volby

Vondrák kritizoval také Babišovu předvolební kampaň, včetně výzvy šéfa ANO, ať si na něj lidé vsadí. Kvůli tomu se za svého stranického šéfa veřejně omluvil.

Vondrák do ANO vstoupil v roce 2017, od té doby je také poslancem. Mandát ve Sněmovně si ponechá. Předsedá také výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a ve stínové vládě hnutí ANO zastává funkci stínového ministra školství.

Podle prvního místopředsedy hnutí Karla Havlíčka zatím není jasné, zda bude chtít ANO vedení doplnit o nového místopředsedu. Řádný sněm se uskuteční příští rok.

Svolání předsednictva nejsilnější opoziční strany v parlamentu navazuje na lednové prezidentské volby, v nichž předseda hnutí Andrej Babiš ve finálovém souboji neuspěl. Vedení ANO by primárně mělo rozhodnout, jaká bude Babišova další budoucnost, tedy zda vůbec a případně na jakých politických postech Babiš zůstane.

Vondrák: Omlouvám se, že se Havlíček neomluvil za Babiše

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám