Hlavní obsah

Černochová: Hrozí ruské sabotáže, posílíme ostrahu objektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) armáda posílila kvůli válce na Ukrajině a hrozbě možných ruských sabotáží ostrahu strategických objektů. Ministerstvo obrany zároveň připravuje změnu zákonů, aby vojenská policie a vojenské zpravodajství měly účinnější nástroje při ochraně před terorismem a sabotážemi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

Ostrahu objektů důležitých pro obranu státu, tzv. ODOS – kam patří např. elektrárny, zdroje pitné vody, muniční sklady nebo objekty armády – obrana zesílila hned po propuknutí války na Ukrajině.

„Je zapotřebí mít pod kontrolou objekty kritické infrastruktury, aby nedocházelo k pokusům o teroristické útoky a také monitorování těchto objektů i v budoucnu,“ řekla v neděli Černochová v ČT.

S ruskou hybridní válkou může podle ministryně souviset sabotáž na kabelech, která v sobotu ráno zastavila vlaky na severu Německa.

Vlaky na severu Německa zastavila sabotáž

Zahraniční

Dopad na český zbrojní průmysl bude mít podle Černochové i úterní výbuch v bulharské zbrojovce kvůli výrobě součástek do dělostřelecké munice.

Ministryně také připomenula výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích v říjnu 2014, za nimiž podle českých úřadů stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU.

„Je to cíl ze strany Ruska, oslabovat zbrojní průmysl v zemích, které pomáhají Ukrajině, a nemělo by to zůstat bez odezvy, a proto myslím, že zvýšené ostrahy objektů jsou naší povinností,“ řekla Černochová.

Ukrajinské velvyslanectví policisté při útoku vandala nehlídali, u ruských budov jsou ale trvale

Krimi

České zpravodajské služby podle ní v poslední době hlásí zájem různých pozorovatelů o českou infrastrukturu. „Zesílily pokusy monitorovat objekty významné pro kritickou infrastrukturu, pravidelně se to objevuje ve zpravodajských zprávách,“ poznamenala ministryně.

Dodala, že kvůli tomu chystají změnu předpisů. „Předkládám změny legislativy, které umožňují rychlejší reakci na tyto pokusy, protože jedna věc je pachatele odhalit a na chvíli zadržet a druhá věc je jeho následný postih. A to bude předmětem projednávání připravené legislativy,“ uvedla Černochová.

Pavel: Ukrajina se do zimy osvobodí

O tom, že Rusko vůči Západu, tedy i Česku vede hybridní válku, nepochybuje bývalý náčelník generálního štábu a kandidát na prezidenta Petr Pavel.

„Bylo by naivní se domnívat, že Rusko proti nám válku nevede. Vede ji pouze jinými prostředky. Považuje nás za nepřítele,“ řekl v neděli v ČT Pavel. Riziko, že Rusko použije jaderné zbraně, podle Pavla nelze podceňovat, ale Rusové si podle něj uvědomují, že by se od nich po jejich použití odvrátila Čína.

Slovensko dodalo Ukrajině další houfnice Zuzana 2

Zahraniční

S Černochovou se shodli, že Rusku se na frontě nedaří hlavně kvůli mizerné úrovni ruské armády, které zatím nepomohla ani mobilizace. „Rusko chtělo být druhou nejsilnější armádou na světě, teď je druhou nejsilnější armádou na Ukrajině,“ rýpla si Černochová.

Pavel se zase pozastavil nad tím, jaký šlendrián a nepořádek vládne v ruské armádě. „Ruská armáda nám vždy byla prezentována jako schopná a moderně vybavená, předvádí ale úplný opak. Proto věřím, že Ukrajinci do zimy osvobodí území anektované po 24. únoru,“ napsal Pavel na Twitter.

Kasparov: Válka skončí na jaře a Rusko prohraje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám