Hlavní obsah

Slovensko dodalo Ukrajině další houfnice Zuzana 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Další dvě 155milimetrové samohybné kanónové houfnice Zuzana 2 slovenské výroby byly dodány na Ukrajinu. Novinky o tom v neděli informovala mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Foto: Profimedia.cz

Samohybná kanónová houfnice Zuzana 2

Článek

„Další dvě slovenské houfnice Zuzana 2 jsou už na Ukrajině. Celkem tak Ukrajina disponuje už šesti kusy houfnic vyrobenými státní akciovou společností Konštrukta-Defence, které byly dodány na základě kontraktu na komerční prodej,“ uvedla Kakaščíková.

V polovině srpna Ukrajina dostala ze Slovenska první čtyři kusy z osmi objednaných samohybných houfnic Zuzana 2. Akciová společnost Konštrukta-Defence se zavázala dodat celkem osm těchto houfnic.

Výbuch na Kerčském mostě je prací ukrajinské tajné služby, tvrdí zdroj NYT

Válka na Ukrajině

Německo, Dánsko a Norsko koupí pro Ukrajinu dalších 16 slovenských houfnic Zuzana 2. Uvedené tři země za ně zaplatí 92 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun), uvedlo začátkem října německé ministerstvo obrany.

Dodávky těchto houfnic mají začít v příštím roce.

Slovensko od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu poskytlo Kyjevu různý vojenský materiál. Dodávky zahrnovaly například munici, raketový systém protivzdušné obrany S-300 a pět vrtulníků.

Podle ministra obrany Jaroslava Nadě (OLaNO) se Slovensko tímto zařadilo mezi země, jejichž pomoc je pro Ukrajinu nejcitelnější. „Dialog s ukrajinskými partnery je pravidelný, intenzivní a vedený tak, aby naše pomoc Ukrajině byla co nejefektivnější a nejadresnější,“ uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám