Hlavní obsah

Ceremoniál 28. října? Půjdu, když se dodrží vládní nařízení, řekl Prymula

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hygienici by měli o předávání státních vyznamenání 28. října na Hradě rozhodnout příští týden. V pátek to sdělila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Pokud by se oslavy konaly, ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) by si pro vyznamenání došel. Byly by ale za přísných hygienických opatřeních. Potkat by se tam mohlo zpravidla pouze šest osob.

Foto: ČTK

Roman Prymula a Jarmila Rážová

Článek

„Nyní se povolují hygienické podmínky, za jakých by mohla proběhnout akce ústavního činitele. Zatím stále jednáme a není rozhodnuto. Vzhledem k datu by se to mělo rozhodnout během příštího týdne,” sdělila k oslavám 28. října na Pražském hradě Rážová.

Pražští hygienici odmítli, že by měli s povolováním akce co do činění. "Hygienická stanice hlavního města Prahy není nijak oprávněna udělovat jakékoli výjimky ohledně v opatření stanovených pravidel. Takovým orgánem je ministerstvo zdravotnictví," uvedla hygiena. Ministerstvu prý poskytli jen vnitroresortní neveřejné stanovisko.

Miloši, proč jsi se obrátil proti svému národu? Hůlka vrátí Zemanovi státní vyznamenání

Domácí

U příležitosti výročí vzniku samostatné Československé republiky prezident tradičně ve Vladislavském sále na Pražském hradě uděluje státní vyznamenání. Pro to nejvyšší, Řad bílého lva za zvládnutí první vlny epidemie koronaviru, by si měl dojít i šéf resortu zdravotnictví Prymula.

Prymula si pro vyznamenání dojde 

Na otázku, zda se slavnostního udílení hodlá i přes vyhlášený nouzový stav a přísná restriktivní opatření jako vyznamenaný zúčastnit, Prymula odpověděl, že pouze za předpokladu, že by akce splňovala všechna vládní nařízení. „Opatření budou muset být nastavena tak, aby se tam potkalo naprosté minimum lidí, tedy zpravidla šest osob tak, jak je garantováno. Já si nemyslím, že by to měl být akt, kde by měly být desítky osob," prohlásil.

Zeman posmrtně vyznamená herce Karla Fialu

Domácí

Konání ceremoniálu v době epidemie koronaviru kritizuje řada rektorů nebo soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa.

„Za současné situace se občané této země musejí vzdát celé řady důležitých osobních i pracovních aktivit. Nepovažuji proto za moudré, aby se oslava i takto významného státního svátku uskutečnila, byť v omezeném počtu účastníků,” uvedl na dotaz ČTK například rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička.

Předávání vyznamenání by se sice letos mělo konat bez většiny hostů, kteří tradičně zaplní celý Vladislavský sál. „Byl by tam jen pan prezident a vyznamenaní bez rodin,” nastínil dříve premiér Andrej Babiš (ANO). Následnou recepci, kterou po slavnostním ceremoniálu pořádá prezident republiky, Hrad zrušil už dříve. Že by se ceremoniálu účastnilo najednou jen šest osob, by však nejspíš znamenalo, že by si vyznamenané musel prezident zvát po jednom.

V Česku v rámci nouzového stavu platí řada opatření. Zavřené jsou například školy, restaurace nebo posilovny. Zároveň se nesmějí lidé scházet ve větším počtu než šest, zakázán je také alkohol na veřejnosti.

Hygiena ale udělila i několik výjimek: z rozhodnutí hlavní hygieničky Jarmily Rážové se může konat například tenisový turnaj WTA v Ostravě, galavečer MMA v Brně a také mezinárodní fotbalová klání. Také profesionální sportovci mohou trénovat venku v kompletním složení týmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám