Hlavní obsah

Zeman posmrtně vyznamená herce Karla Fialu

Lány (Kladensko)

Prezident Miloš Zeman udělí vyznamenání herci Karlu Fialovi, jehož proslavil film Limonádový Joe. Rozhodl o tom ještě před jeho nedávným skonem, řekl Zeman v rozhovoru pro deník Blesk. Zopakoval, že chce udělit nejvyšší vyznamenání, Řád bílého lva, ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO) za zvládnutí první vlny epidemie koronaviru. Prymula podle něj s převzetím ocenění souhlasí.

Foto: Prima FTV

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman řekl, že hradní kancelář dělá vše pro to, aby se ceremoniál 28. října na Pražském hradě uskutečnil.

Řád bílého lva přijmu, připustil Prymula

Koronavirus

Pokud by se tradiční předávání ocenění nekonalo, považoval by to Zeman za urážku státního svátku vzniku republiky i za urážku vyznamenaných. Letos jich podle něj bude asi 40. Potvrdil, že se neuskuteční recepce, která tradičně po ceremoniálu následovala. Hrozilo by podle něj riziko nákazy.

Méně hostů

Jak by měl ceremoniál v době epidemie koronaviru, kvůli které vláda zakázala všechny kulturní či společenské akce, vypadat, nyní podle prezidenta Hrad intenzivně řeší. Řekl, že proti minulosti bude pozván nižší počet hostů. Očekává, že pozvánku dostane vláda či parlament.

Zemřel herec Karel Fiala, představitel Limonádového Joea

Domácí

Vyznamenat chce mimo jiné herce Fialu za jeho herecké výkony. Zeman řekl, že šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš Fialu navštívil v léčebně pro dlouhodobě nemocné. „Pan Fiala měl velikou radost, když se dozvěděl o tomto vyznamenání,” poznamenal Zeman. Fiala zemřel 3. října ve věku 95 let.

Zeman se poprvé ukázal na veřejnosti se zlomenou rukou

Domácí

Zemana nyní omezuje ortéza, kterou má po srpnovém úrazu, při kterém si zlomil ruku. Potvrdil, že by ji za dva až tři týdny měl sundat, na ceremonii 28. října by tak zřejmě měl být bez ní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám