Hlavní obsah

Blažek si sype popel na hlavu kvůli setkání s Nejedlým: Omlouvám se všem, kterých se dotklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) si sype popel na hlavu kvůli středečnímu setkání s bývalým poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. V pondělním vyjádření zaslaném novinářům uvádí, že se omlouvá všem, kterých se dotklo. Premiér Petr Fiala (ODS) před tím uvedl, že pokud by byla schůzka plánovaná, bylo by to na odchod ministra z vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Fiala s ministrem Pavlem Blažkem

Článek

„Chci se omluvit všem, kterých se dotkla zpráva o mém soukromém setkání s Martinem Nejedlým. Ačkoli setkání bylo náhodné a nejednalo se o žádnou předem plánovanou ‚pracovní‘ schůzku, chápu, jaký dojem její zveřejnění vyvolalo v řadách široké veřejnosti. Uznávám, že mé setrvání v restauraci za přítomnosti Martina Nejedlého bylo nevhodné,“ uvádí Blažek ve svém vyjádření.

Poznamenává, že v politice jde o fakta, ale i o symboly. „A bylo mou politickou chybou, že právě toto jsem nedocenil. Mrzí mne to,“ zdůraznil s tím, že jeho „prozápadní a prodemokratická orientace je integrální součástí všech jeho politických i soukromých aktivit“.

Fiala: Plánovaná schůzka by byla na odchod z vlády

Fiala v pondělí Novinářům řekl, že „pokud by schůzka Pavla Blažka s Martinem Nejedlým byla plánovaná, bylo by to na odchod z vlády“. Zdůraznil, že podstatné pro něj je, že šlo o náhodné setkání.

Benda hájí Blažka: Vysvětlení bylo pravdivé, byla ale blbost tam sedět pět hodin

Domácí

Schůzka se odehrála v době, kdy Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) a Bezpečnostní informační služba (BIS) pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze dál prověřují, jak okolí prezidenta Zemana hospodařilo s rozpočtem prezidentské kanceláře, ale i možné úniky utajovaných informací směrem k Nejedlému. Ten měl dlouhodobé vazby na Rusko.

Blažek už dříve uvedl, že se v restauraci schovával před bouřkou a přisedl si ke stolu Nejedlého, který tam měl mít oslavu. V restauraci spolu oba muži strávili podle Seznam Zpráv pět hodin.

Fiala v pondělí řekl, že považuje za chybu, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti, problémy kolem osoby Nejedlého, a neodešel.

„Stalo se a myslím si, že si jak koaliční partneři, tak veřejnost oprávněně žádají, aby věc byla vysvětlena,“ uznal v pondělí premiér. Dodal, že sám při reakci na kauzu jednal rychle, jasně a srozumitelně.

Už dříve prostřednictvím svého mluvčího Václava Smolky vzkázal, že tento typ setkání „nepovažuje za vhodný, bez ohledu na to, že k němu došlo náhodně“.

I šéfové ostatních koaličních stran setkání označili za nevhodné a celou věc chtějí jak s Fialou, tak i s Blažkem řešit.

„Náhodná schůzka kvůli bouřce“

Blažek ve čtvrtek ke schůzce na sociální síti X napsal, že se bez předchozí domluvy nacházel ve stejné restauraci jako Nejedlý s rodinou a známými, které ministr neznal. Restaurace je podle něj poblíž jeho pražského bydliště.

„Vzhledem k nevídané bouřce, v jejímž průběhu nebylo možné restauraci opustit, jsem si přisedl k jejich stolu,“ vysvětloval ve čtvrtek dopoledne. Redaktorům Seznam Zpráv nechtěl upřesnit, o čem s Nejedlým hovořil. „O všem možném. Pořád je co si vykládat,“ podotkl.

Nejedlý měl mít v restauraci rodinnou oslavu. Seznam Zprávám před restaurací řekl, že do své oblíbené restaurace pozval pár přátel.

Náhodné bouřkové setkání Blažka s Nejedlým baví internet

Koktejl

Blažkovu účast na akci ale popisuje trochu jinak. „A pan Blažek šel domů a začaly padat kroupy. A najednou koukne do této hospody a tam sedí Nejedlý. A toho viděl před 40 lety na volejbale. A on říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu, přišel tam,“ vykládal reportérům poradce bývalého prezidenta Zemana.

Podle zjištění Deníku N měl být dalším účastníkem na akci například slovenský podnikatel Radoslav Baran. Mezi pozvanými pak byla i zákulisní postava plzeňské ODS Roman Jurečko a další vlivní podnikatelé. Ještě před oslavou se měl Nejedlý setkat s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou, který byl také pozván i na oslavu, ale nedorazil.

Je to za hranicí, reagují v koalici na Blažkovu schůzku s Nejedlým

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám