Hlavní obsah

Soudce, který naštval Blažka, míří v justici výš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O patro výš v justiční hierarchii míří podle zjištění Práva brněnský soudce Aleš Dufek. Ten výrazně vstoupil do vyšetřování tzv. brněnské bytové kauzy, když několika médiím včetně Práva poskytl soudní rozhodnutí týkající se vyšetřování. Přivolal tím na sebe hněv ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), jenž soudce pohnal před kárný senát. Ten ale Dufka odmítl potrestat, ačkoli jeho postup označil za nesprávný.

Foto: Petr Kozelka

Soudce Aleš Dufek (vpravo) a jeho advokát Lukáš Prudil

Článek

Dufek působil roky jako místopředseda brněnského městského soudu pro trestní úsek a i poté, co mu vypršel mandát, dál rok a půl „přesluhoval“ jako pověřený místopředseda, přičemž vyřizoval právě i žádosti podle informačního zákona.

Kárný senát v čele s Tomášem Langáškem při červnovém jednání ono přesluhování podrobil drtivé kritice a označil ho za zjevné obcházení zákona. Dufek už je proto nyní řadovým soudcem, na pozici místopředsedkyně nastoupila od začátku září Veronika Doleželová, jak redakci potvrdila mluvčí soudu Petra Láníčková.

Právo nyní zjistilo, že Dufek má namířeno o patro výš, k místnímu krajskému soudu.

Nastoupit by měl na začátku příštího roku. „Dočasné přidělení doktora Dufka ke krajskému soudu je skutečně plánováno, a to za účelem zajištění řádného výkonu soudnictví na trestním úseku, souvisí to se skutečností, že jeden ze soudců odvolacího úseku letos dovrší 70 let věku, a ke konci roku mu tak funkce soudce zanikne,“ potvrdila mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Dufek by měl nastoupit zatím na půl roku, podle zdroje Práva z justičního prostředí se ale počítá s tím, že by se dočasné přidělení pak změnilo na trvalé. Podle mluvčí Belkovové jsou možné obě varianty, tedy že soudce zůstane i že se vrátí.

Razie u náměstka

V brněnské bytové kauze dozorované olomouckým vrchním státním zastupitelstvím zatím skončilo v rukou detektivů několik lidí včetně bývalého vlivného politika ODS a předsedy bytové komise radnice Brno-střed Otakara Bradáče.

Detektivové ale podnikli razii mimo jiné i v kanceláři bývalého náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL), nynějšího ministra životního prostředí.

Ministr Blažek se opakovaně o vyšetřování brněnského případu zajímal, podle jeho kritiků proto, že do údajné korupce a čachrování s byty jsou zapleteni vysoce postavení členové ODS. Na to při projednávání kárné žaloby upozornil i Dufek.

„Klade se mi za vinu ohrožení důvěry v justici, ale možná veřejnost nebude mít důvěru k nejvrcholnějšímu zástupci justice, když podává takovou kárnou žalobu. Jedná se tam totiž o osoby ze stejné politické strany a o člověka, který se tehdy měl stát ministrem,“ zdůraznil při jednání.

Ministr Blažek: Uvažoval jsem o rezignaci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám