Hlavní obsah

Babiš oznamuje své další plány v politice

Předsednictvo hnutí ANO se ve středu odpoledne sešlo a vyslechlo rozhodnutí svého šéfa Andreje Babiše, jak si dál představuje své působení ve straně. Například, zda zůstane poslancem.

Živě: TK po jednání předsednictva hnutí ANOVideo: ČTK

 
Článek

Babiš má tři možnosti, co by mohl ve středu svým kolegům oznámit. Nejvíce se mluví o tom, že se vzdá postu ve Sněmovně. Označení „poslanec“ po volbách odmítal s tím, že „se jmenuje Babiš“. Na Twitteru si dokonce změnil popisek „poslanec ČR“ na „občan ČR“.

Na jednání dolní komory příliš často nechodí, není členem žádného výboru a Sněmovnu v minulosti mnohokrát označil za žvanírnu. Navíc tam patří mezi největší absentéry a má jednu z nejnižších účastí na hlasování.

Do sálu dolní komory dorazil v úterý odpoledne na řádnou schůzi, po třech a půl hodinách po schválení programu ale zase odešel. S novináři, kteří na něj čekali před sálem, nemluvil. „Teď je tady. A to je pozitivní zpráva. Doufám, že zůstane,“ komentovala Babišovu účast ve Sněmovně šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Dusno nebylo, čekal jsem to náročnější, řekl Vondrák po jednání ANO

Domácí

Ta už několikrát zopakovala, že si přeje, aby její šéf poslancem zůstal. Podobně mluví i první místopředseda ANO Karel Havlíček. „Domnívám se, že je lepší, když předseda největší strany zůstane i členem Sněmovny. Nemůžu říct, že by nedávalo smysl, kdyby odešel, všechno se dá zvládnout. Ale myslím si, že to je lepší i pro politická vyjednávání, pro přesvědčování voličů, oponentů a tak dále,“ řekl Novinkám Havlíček.

ANO by ztrátou Babiše přišlo i o jedno přednostní právo ze čtyř, kterými disponují šéfové stran, poslaneckých klubů nebo místopředsedové Sněmovny a ministři. To je podle Havlíčka „menší problém“.

Návrat „spasitele“ před volbami

Mluví se také o tom, že když Babiš ze Sněmovny odejde, dá si pauzu a vrátí se před dalšími volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025 jako „spasitel“. Zdroj z jeho blízkého okolí v úterý Novinkám řekl, že by to dávalo smysl, protože lidé rychle zapomínají, mají rádi příběhy a věří, že by další volby pro ANO mohly být vítězné.

Babišův plán: poslancem do jara, zklidnit ANO a rozjet kampaň

Domácí

Podle informací Práva ale Babiš ve středu oznámí, že vše zůstane při starém a že se v následujících týdnech pokusí zklidnit řady ANO. Poslaneckého mandátu se může vzdát na jaře. „Bude se soustředit na voliče v regionech a na konsolidaci ANO, jehož zůstane šéfem,“ sdělil Právu zdroj. Kandidovat na premiéra by ale mohl místo Babiše právě Havlíček.

Spekuluje se i o tom, že by expremiér mohl ve středu skončit i v čele ANO a zůstat čestným předsedou, nebo úplně odejít z politiky. „Přeji vám svět bez Babiše. Zapomeňte na Babiše,“ prohlašoval na tiskové konferenci po prohraných volbách. Jeho úplný odchod ale není příliš pravděpodobný.

Vondrák v hnutí vzbudil emoce

Předsednictvo ANO na středečním jednání řešilo také budoucnost moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka, který skončil jako místopředseda hnutí. Vondrák kritizoval poměry v hnutí a v prezidentských volbách veřejně podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla, jenž nakonec vyhrál. Kritizoval také Babišovu kampaň včetně výzvy šéfa ANO, ať si na něj lidé vsadí. Vondrák se kvůli tomu za svého stranického šéfa veřejně omluvil.

Novinkám v úterý řekl, že chce ve středu také prosadit programovou konferenci. Podle moravskoslezského hejtmana se ANO odklonilo od původního záměru přivést do politiky osobnosti a dělat politiku pro všechny.

O svém odchodu z hnutí předem nechtěl spekulovat. Podle informací Novinek ale jeho chování během prezidentských voleb v hnutí vyvolalo výrazné emoce.

Babiš má našlápnuto ven ze Sněmovny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám