Hlavní obsah

Babišův plán: poslancem do jara, zklidnit ANO a rozjet kampaň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O osudu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše pro příští měsíce je podle všeho jasno. Podle informací Práva si Babiš deset dní po prohraných prezidentských volbách odpočinul a rozhodl se aspoň do jara pokračovat ve Sněmovně jako poslanec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš na úterním jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Mezitím chce zklidnit řady ANO a pak se znovu pustit do kampaně, neboť už za rok budou eurovolby a volby krajské i senátní.

Zároveň si chce připravit prvního místopředsedu ANO Karla Havlíčka jako potenciálního lídra pro sněmovní volby 2025, aby si hnutí rozšířilo koaliční potenciál. Babiš by v zájmu toho ukročil stranou a možná by se stal čestným předsedou ANO.

Tento scénář Právu popsal zdroj blízký vedení ANO, jehož předsednictvo ve středu večer posoudí povolební situaci a poprvé po volbách si Babiše vyslechne napřímo.

„Byť se v předsedovi bije chuť všeho nechat a jít na odpočinek, převažuje v něm respekt ke 2,4 milionu hlasů ve volbách i k členům ANO. Měl by pocit, že zradil své voliče v boji proti pětikoaliční vládě, proto zatím zůstane v čele ANO i ve Sněmovně,“ řekl Právu zdroj.

Havlíček lídrem do voleb 2025?

„Poté, možná na jaře, se může vzdát poslaneckého mandátu, soustředit se na voliče v regionech a na konsolidaci ANO, jehož zůstane šéfem,“ sdělil Právu zdroj. Podle něj by Babiš sice zůstal před volbami 2025 nejviditelnější tváří hnutí, ale kandidátem na příštího premiéra by mohl být první místopředseda ANO a místopředseda Sněmovny Havlíček, který je spolu s šéfkou poslanců ANO Alenou Schillerovou po Babišovi nejznámější tváří hnutí.

S ním je to jako na houpačce, v jednu hodinu říká, že odejde, ale ve čtyři je všechno jinak
poslanec ANO

„Důležité je mít koaliční potenciál, proto by Karel Havlíček byl předsedou stínové vlády, Alena Schillerová by dál vedla poslanecký klub ANO,“ dodal zdroj z ANO.

Pokud Babiš v politice zůstane, bude si muset sestavit svůj nový nejbližší tým. Spolupráci s ním po druhém kole volby ukončil marketér Marek Prchal i expremiérova dlouholetá spolupracovnice Tünde Bartha a mluvčí Vladimír Vořechovský.

Přišel, mlčel, odešel

Babiš v úterý po několika měsících a poprvé od prezidentských voleb přišel na jednání Sněmovny. Dvě a půl hodiny poslouchal diskusi, sám nevystoupil. Při odchodu se vyhnul novinářům a neodpověděl na otázku, zda zůstane poslancem a jak se bude dál angažovat v politice.

Schillerová hýřila optimismem a novinářům říkala, že Babiš jistě ve Sněmovně zůstane. „Teď je tady. A to je pozitivní zpráva. Doufám, že ve Sněmovně zůstane,“ řekla.

Babiš loni do Sněmovny nechodil, protože objížděl republiku s karavanem. Dělal nejdříve kampaň před komunálními a senátními volbami, poté kampaň prezidentskou.

Babiš je tady, pochvalovala si Schillerová ve Sněmovně. V sále šéf ANO nevydržel dlouho

Domácí

Schillerová se nebojí, že by Babiš znovu tolik absentoval. „Jak znám jeho zodpovědný přístup, tak pokud se rozhodne zůstat, tak bude do Sněmovny chodit,“ řekla.

Havlíček nechtěl o Babišově dalším angažmá spekulovat, ale na rozdíl od minulých dnů působil, že už ví, jak se Babiš roz­hodl. „Domnívám se, že je lepší, když předseda největší strany zůstane i členem Sněmovny. Nemohu říct, že by nedávalo smysl, kdyby odešel, všechno se dá zvládnout. Ale myslím si, že to je lepší i pro politická vyjednávání, pro přesvědčování voličů, oponentů a tak dále,“ řekl Havlíček.

Poslanci ANO napnuti

Také poslanec ANO Aleš Juchelka počítá, že Babiš neodejde, protože by to hnutí ANO oslabilo ve sněmovní diskusi. Každý předseda strany nebo hnutí má stejně jako předseda klubu přednostní právo vystupovat.

„Už teď je pětikoalice v přesile, my máme dva přednostní hlasy a oni deset, a to nepočítám místopředsedy Sněmovny a ministry, kteří mají přednostní právo také,“ řekl Právu Juchelka.

Mezi poslanci ANO ale v úterý bublala nespokojenost, protože sami nevěděli, co Babiš udělá. „S ním je to jako na houpačce, v jednu hodinu říká, že odejde, ale ve čtyři je všechno jinak,“ řekl Právu jeden z poslanců.

Dodal, že na klubu se otázky Babišovy budoucnosti skoro nedotkli, sám Babiš na klub nepřišel. Další poznamenal, že každé řešení je v tuto chvíli špatné.

„Když odejde, budeme kritizováni, že podvádí voliče. Pokud zůstane, tak budeme muset snášet pokaždé, když se bude z jednání Sněmovny omlouvat, potlesk celé pětikoalice,“ dodal.

Co s rebely?

Babiš sám po prohrané volbě řekl: „Zkuste žít bez Babiše, přestaňte ráno vstávat s nenávistí k Babišovi a večer usínat.“ Na dotaz, zda skončí ve Sněmovně, tehdy neodpověděl. V jediném rozhovoru, a to pro MF Dnes, řekl, že se chce politicky angažovat, ale už jiným způsobem. „Neříkám, že budu kandidovat na premiéra. Pro hnutí můžu dělat třeba kampaně, můžu jezdit za lidmi do regionů,“ poznamenal Babiš.

Vedení ANO bude dnes řešit i rebely z Moravskoslezského kraje. Hejtman a místopředseda ANO Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura se v prezidentské volbě postavili proti Babišovi a veřejně podpořili Petra Pavla.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (za ANO)

Schillerová Vondrákovi jeho postoj zazlívá. „Nechci vzkazovat nic přes média, ale nevěřím, že bychom se tomu tématu mohli vyhnout,“ řekla včera. Vondrák tvrdí, že hnutí ANO se z pravostředové formace dostalo příliš nalevo, a kvůli střetu s vedením hnutí uvažuje, že položí funkci místopředsedy.

Schillerová je podle svých slov zvědavá, co Vondrák bude na předsednictvu říkat. „Rozhodně nebudu nic vzkazovat do médií, nejsem Vondrák v sukni. Ale byl to podraz, za tím si stojím,“ podotkla.

Vondrákovi příští rok skončí druhé volební období hejtmana. Je otázka, zda se pokusí získat mandát potřetí. Bude to ale v dresu ANO, které v Moravskoslezském kraji s lídrem Vondrákem minule zvítězilo s 30 procenty?

Nejdůvěryhodnějším politikem je Babiš, před Okamurou a Zemanem. Fiala čtvrtý

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám