Hlavní obsah

Abolice je hanebnost, tvrdí pirát Michálek

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud necháme prezidenta Miloše Zemana, aby plánoval akce typu abolice pro premiéra Andreje Babiše (ANO), budeme jak v banánové republice, prohlásil v nedělním pořadu České televize místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Trvá na svých slovech, že i jen pouhé zvažování abolice je hanebnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Michálek

Článek

„Musíme se poučit z minulosti, kdy jsme zažili Mečiarovu nebo Klausovu amnestii. Třeba i moje babička, která dříve byla velkou fanynkou prezidenta Václava Klause, na něj poté okamžitě změnila názor,“ uvedl Michálek.

Poslanec zopakoval, že abolice pro Babiše v případě obnovení trestního řízení v kauze Čapí hnízdo, které zastavil žalobce Jaroslav Šaroch, by byla stejná jako „amnestie pro tuneláře“.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman

Zaorálek: Bylo to zbytečné

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) volil sice mírnější slova, avšak vyjádření Miloše Zemana považuje minimálně za zbytečná. „Justice se má nechat pracovat,“ řekl.

Podle předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy je Babišova kauza především silně zpolitizovaná. Prezidentova zmínka o abolici podle Fialy „rozhodně není“ tlakem na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců SPD Radim Fiala

Zaorálek dodal, že abolice by měla být skutečně jen mimořádným aktem. Zákon o státním zastupitelství podle něj nemá zpochybňovat jeho nezávislost a obecně nezávislost systému.

„Souhlasím s panem Zaorálkem, že do toho nemůžeme zasahovat a musíme počkat, jak rozhodne nejvyšší státní zástupce Zeman,“ přidal se Michálek. Hlavním rizikem podle jeho slov je, pokud by si Babiš obsadil státní zastupitelství po svém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

„Co to však je nezávislost?” tázal se Fiala. Státní zastupitelství je podle něj součástí moci výkonné, tečka. „Ministryni spravedlnosti Marii Benešovou považuje SPD za odbornici a budeme s ní jednat,” uvedl.

„Vláda může podat návrh na odvolání státních zástupců, ale neodvolávat,” reagoval Michálek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám