Hlavní obsah

Abolicí pro Babiše bych se zesměšnil, tvrdil ještě loni Zeman

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov uvedl, že udělí premiéru Andreji Babišovi (ANO) abolici, bude-li to nutné, ještě loni v lednu to zásadně vylučoval. Dokonce dodal, že pokud by změnil názor, naprosto by se tím zesměšnil. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka je to ale opět jinak, než si všichni myslí, a prezident ve skutečnosti názor nezměnil.

Zesměšnil bych se, odmítal loni Zeman abolici pro Babiše. Nyní mu ji slíbil.Video: Česká televize/TV Barrandov

 
Článek

„Ne, proboha v žádném případě ne, protože on sám se musí očistit,” odpověděl Zeman v lednové prezidentské debatě s Jiřím Drahošem na ČT na dotaz, zda uvažuje o tom, že by premiérovi udělil abolici.

Dále dodal, že názor nezmění. „Nezměním tento názor, protože bych se tím naprosto zesměšnil,” pokračoval Zeman.

Ani ne dva roky poté je ale situace jiná a Miloš Zeman je připraven premiérovi abolici udělit, když to bude nutné.

Hradní mluvčí Ovčáček i pro tento zjevný nesoulad Zemanových výroků nalezl vysvětlení a tvrdí, že vlastně o žádnou změnu názoru nejde. „Pan prezident názor nezměnil. Pokud by nebylo pravomocně trestní stíhání zastaveno, o abolici by nebyla řeč,” uvedl na Twitteru.

Prezident však v debatě o žádné souvislosti s rozhodnutím žalobců nemluvil. Na Barrandově navíc neřekl, že by v případě podání obžaloby abolici neudělil. Řekl, že by s tímto krokem váhal.

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice. I když bych váhal o abolici před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, pokud by to bylo nutné, pak bych k tomuto kroku sáhl,“ prohlásil Zeman ve čtvrteční debatě.

Trestní stíhání premiéra a dalších obviněných v kauze 50milionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo zastavilo před týdnem Městské státní zastupitelství v Praze. Usnesení je pravomocné. Nyní ho dostane na stůl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který může rozhodnutí potvrdit, nebo zrušit. Na přezkoumání má tři měsíce. Již nyní ale ví, že je vlastně jedno, jak rozhodne.

Pokud by prezident Babišovi udělil abolici, musel by si ji premiér podle ústavy sám spolupodepsat, případně tím pověřit jiného člena vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám