Hlavní obsah

Zeman: Bude-li to nutné, udělím Babišovi abolici

• Aktualizováno

Premiéru Andreji Babišovi kvůli kauze Čapí hnízdo již nic nehrozí, a to bez ohledu na to, jak o zrušení jeho stíhání rozhodne nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Prezident Miloš Zeman totiž ve čtvrtek v TV Barrandov řekl, že pokud to bude nutné, využije svého ústavního práva abolice čili nařízení, aby se v trestním řízení nepokračovalo.

Foto: Twitter, Jiří Ovčáček

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech

Článek

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice. I když bych váhal o abolici před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, pokud by to bylo nutné, pak bych k tomuto kroku sáhl,“ prohlásil Zeman.

Žalobce Jaroslav Šaroch z pražského městského státního zastupitelství na konci srpna rozhodl o zastavení trestního stíhání premiéra Babiše v kauze údajného dotačního podvodu spojeného s Farmou Čapí hnízdo, jeho nadřízený žalobce Martin Erazím pak toto rozhodnutí potvrdil. Podle Šarochova názoru bylo Babišovo jednání účelové, nicméně nebylo trestným činem.

Nejvyšší státní zástupce má nyní tři měsíce na to, aby stíhání obnovil. „Teď už bych to považoval za politické, protože státní zástupci odvedli dobrou práci,“ řekl prezident Zeman. Svůj postoj naznačil už před dvěma týdny, když reagoval na první informace, že žalobce Šaroch navrhl zastavit Babišovo trestní stíhání.

Podepsal by Babiš abolici sám sobě?

K udělení abolice je podle ústavy potřeba kontrasignace premiéra nebo jím pověřeného člena vlády. Babiš by tak spolupodepisoval abolici sám sobě.

„To určitě nebude třeba, žádný trestný čin se nestal,“ reagoval ve čtvrtek Babiš na dotaz Práva, zda by abolici od prezidenta přijal a zda by ji podepsal nebo zda by pověřil podpisem jiného člena vlády, jak to v tomto případě požaduje ústava.

Za prezidentovo rozhodnutí, které vyžaduje spolupodpis premiéra či pověřeného člena kabinetu, nese následně podle ústavy odpovědnost nikoliv hlava státu, nýbrž vláda.

Anketa

Je vhodné, aby prezident dopředu vzkazoval nejvyššímu státnímu zástupci, že je jedno, jak rozhodne v Babišově kauze?
Ano
21,1 %
Ne
78,9 %
Celkem hlasovalo 19089 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám