Hlavní obsah

Základní potravina v hlavní roli michelinské restaurace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalsko je stejně tak vyhlášené krásou svých měst i přírody jako skvělou chutí tamního jídla. Pyšní se 37 restauracemi s jednou či dvěma michelinskými hvězdami, zatímco Česká republika má jen dvě. Jedna z lisabonských „michelinek“ servíruje jako hlavní chod pokrm chápaný obvykle pouze jako symbol pohostinnosti. Dali byste si doplňkový chléb v hlavní roli?

Foto: Profimedia.cz

V lisabonské luxusní restauraci znají potenciál opravdu dobrého chleba. Ilustrační fotografie

Článek

Elegantní moderní restaurace Cura se nachází nedaleko náměstí Markýze de Pombala v centru moderního Lisabonu a v těsné blízkosti Parku Eduarda VII. s botanickou zahradou Estufa Fria. Jeden z kulinářských pokladů prosluněné metropole je podle Daily Mailu hvězdou luxusního hotelu Four Season Ritz.

Možná i proto by chléb nebyl jednou z očekávaných položek několikachodového degustačního menu. Plnou pozornost konzumentů si však podle všeho vskutku zaslouží.

S práškem ze sena místo soli

Košíček s plátky venkovského chleba a mrňavý bochník mléčného chleba servírované s máslem posypaným práškem z uzeného sena a olivovým olejem vylisovaným rodinou šéfkuchaře Pedra Pena Bastose jsou jedním ze samostatných chodů a mají být až neuvěřitelně dobré.

Michelinská restaurace po 26 letech zavře. Je příliš drahá

Muži

Rodinné ingredience jen napovídají domněnce, že se jedná o verzi dovedenou k dokonalosti jídla, na kterém si mladý, avšak vyhlášený kulinární mág pochutnával už v dětství. A na to se nezapomíná.

Dvojici chlebů tak patří čestné místo mezi hovězím s houbami shitake a foie gras, olihní s ořechy, kaviárem a bergamotem či holubem se smrži a šalvějí. Cena 13chodového luxusního menu je v přepočtu zhruba 4530 korun.

Restaurace podle Michelinova průvodce reprezentuje to nejlepší z vysoké gastronomie za použití malého množství kvalitních, především lokálních sezonních surovin.

Hosté si v ní mohou vybrat celkem ze tří degustačních menu a chléb hraje hlavní roli ve všech. Jinak se daná menu liší zejména množstvím dalších chodů a cenou. Osmichodové vyjde v přepočtu asi na 3550 korun a levnější varianta rovněž 13chodového menu pak na stejnou sumu.

Someliérka Klára Kollárová šíří věhlas našich vín doma i za humny

Styl

Šéfkuchař Bastos uvedl, že chléb v restauraci vyrábějí z mletých zrn starých odrůd pšenice, což mu dodává více chuti a textury. Nechává se pak kynout 24 hodin a peče se vždy čerstvý těsně před servírováním.

Tresky nade vše

Mezi dalšími neméně opěvovanými pokrmy nemůže chybět několik druhů ryb a mořských plodů, jimiž je tamní kuchyně proslulá. Portugalci své tresky milují natolik, že v Lisabonu vzniklo i muzeum věnované právě jim, zejména historii rybolovu a jejího významu nejen v gastronomii, ale i kultuře země.

Dozvíte se v něm, jak a proč celé generace Portugalců riskovaly život v těch nejnehostinnějších mořích kolem Grónska a Newfoundlandu, aby si krajané mohli pochutnat na dušené tresce s cibulí.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Některé části muzea simulují interiér lodi, můžete se v něm i „projet“ na tradičním rybářském člunu.

Muzeum je natolik interaktivní, že zaujme jak dospělé, tak děti, a dokonce i ostatní národy, pro něž zaujetí treskou končí nad talířem lahodného rybího pokrmu, který v zemi pořídíte doslova na každém rohu. Vstupné pro děti od 6 do 15 let stojí v přepočtu necelou padesátikorunu, návštěvníky od 16 do 65 let pak vyjde na bezmála stokorunu.

Centro Interpretativo da História do Bacalhau sídlí na Praça do Comércio, jednom z nejkrásnějších lisabonských náměstí, příznačně u mořského břehu. Při jeho návštěvě si nenechte ujít vyhlídku z vítězného oblouku Arco do Triunfo da Rua Augusta. Tamější 360stupňový výhled na město patří k jedněm z nejkrásnějším v Lisabonu.

A shodou okolností se nachází v docházkové vzdálenosti od Cury a dost možná tedy i toho nejlepšího chleba. Na jídle totiž Portugalcům opravdu záleží.

Pláž jako z pohádky, kterou znají jen místní

Cestování

FOTO: Vodopády, květiny a dramatické výhledy. Evropská Havaj nabízí od všeho něco

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám