Hlavní obsah

Michelinská restaurace po 26 letech zavře. Je příliš drahá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurace Deanes EIPIC, nacházející se v hlavním městě Severního Irska Belfastu, ukončí závěrem letošního roku po dlouhých 26 letech provoz. Důvodem je podle zástupců podniku oceněného michelinskou hvězdou kombinace několika faktorů, tj. zvýšená cenová citlivost zákazníků, dopady koronavirové pandemie, brexitu a rostoucí náklady na provoz, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel restaurace Michael Deane na snímku z roku 2020

Článek

Restauraci otevřel v roce 1997 severoirský šéfkuchař Michael Deane, michelinskou hvězdu si podnik vysloužil pouhý rok poté. Úspěšným rokům ale nyní odzvonilo. Jak zástupci restaurace oznámili, provoz ukončí ještě letos.

„Když nás lidé navštíví, mají jistá očekávání. Náklady na jejich splnění se ale od dob lockdownů zdvojnásobily a vymkly kontrole. A my nemůžeme zdvojnásobit ceny,“ uvedl pro CNN tamní šéfkuchař Alex Greene, jenž byl v minulosti rovněž finalistou televizní soutěže Great British Menu.

Zástupci fine diningového podniku rovněž uvedli, že plánují opětovné otevření s novým zaměřením, soustředit by se dle svých slov chtěli na koncept „poměr cena-výkon“.

Degustační menu v Deanes EIPIC vyjde na 100 liber (cca 2800 korun). Podle CNN restaurace doplácí na skutečnost, že Belfast nedisponuje tak vysokým počtem movitých potenciálních zákazníků jako např. mnohonásobně větší Londýn či Paříž.

„Koncept luxusního stolování s bílými lněnými ubrusy se zdá být minulostí. Moderní michelinské restaurace jsou v zásadě jednodušší, ale vášeň a kvalita jídla zůstává. Je to ekonomičtější. Ačkoli trh s tradičním fine diningem pořád existuje, neustále se zmenšuje,“ tvrdí Greene.

Zavírá více michelinských restaurací

Konec severoirské restaurace není ve světě michelinských podniků výjimkou. V lednu oznámila ukončení provozu kodaňská restaurace Noma, která se v minulosti opakovaně stala nejlepší restaurací na světě. Podle majitele Reného Redzepiho byl model fine diningu „neudržitelný“. Pro veřejnost se podnik v Dánsku uzavře na konci roku 2024.

O konci své londýnské restaurace Le Gavroche, která se pyšní hned dvěma michelinskými hvězdami, v srpnu informoval i světoznámý anglicko-francouzský šéfkuchař Michel Roux jr. Provoz ukončí v lednu příštího roku. Jako důvod Roux uvedl, že „chce mít větší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem“.

Jedna z nejlepších restaurací na světě skončí, sobí srdce ale ještě stihnete

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám