Hlavní obsah

Mladá Češka vyrazila na vlastní pěst do Indie. Bála se tam méně než v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolutní svoboda bez kompromisů. V tom spatřuje hlavní přednost sólo cestování 21letá Češka Miloslava Macková, podle níž iracionální strach z neznámého často lidem zavírá dveře k jedinečným zážitkům. Sama se přitom nebojí stopovat v nejrůznějších koutech světa či využívat ubytování u místních, vždy však spoléhá na své instinkty. O tom, proč by se nejen dívky a ženy neměly sólo cestování bát, vypráví Macková v nové epizodě podcastu Slepá mapa.

Slepá mapa - Sólo cestovatelkaVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Je strach ze sólo cestování iracionální?
  • Co je Couchsurfing a proč je velkým kamarádem sólo cestovatelů?
  • Je stopování jednodušší pro ženy?
  • Mají turistky v Indii důvod k obavám?

Na svoji první opravdovou cestu vyrazila Macková asi v 17 letech, když se účastnila krátkého výměnného pobytu. Už předchozí výlety se školou či s rodinou v ní však vzbuzovaly příjemné pocity. „Cítila jsem, že jsem někdo jiný a líbilo se mi, jaká jsem, když cestuju,“ vzpomíná Češka na první zkušenosti.

„Dříve jsem bývala oprsklá a méně se bála, musela jsem si postupně osvojit i instinkty přežití, abych si na nikoho moc neotevírala hubu. Přece jen jsem často v nevýhodě, když cestuji sama,“ připouští Macková s tím, že obezřetnost a zdravý rozum jsou vždy na prvním místě. Zároveň je podle mladé cestovatelky důležité nenechat se paralyzovat strachem.

Sledujte podcast Slepá mapa také na Instagramu, ať vám neutečou další zajímavé informace o chystaných dílech, kvízy či bonusový obsah.

Tuto schopnost využila mimo jiné při cestě do Indie, kde se dostala spíše do organizačních problémů nežli do těch bezpečnostních. „Je potřeba být opatrný. Já když jdu do nějaké pofidérní uličky v Praze, Ostravě či Brně, tak se tam bojím kolikrát víc, než jsem se bála v Indii,“ usmívá se Macková.

Jde pěšky z Nepálu až do Třebíče. Z česko-italského mladíka je v Asii mediální hvězda

Cestování

„V novinách se píše hodně věcí a ty dobré moc ne. Mně Indie přišla barevná, autentická a kulturně bohatší než Evropa. Byla by podle mě škoda, kdyby si člověk kvůli jednomu titulku řekl, že tam nepojede,“ míní Češka. Dodává, že se mají cestovatelé o bezpečnosti informovat třeba i u místních a vyhýbat se temným uličkám.

Cestovatelský Tinder?

Macková se při návštěvách cizích zemí snaží nasát tamní atmosféru všemi smysly. Cestuje nízkorozpočtově, i proto často využívá bydlení přes platformu Couchsurfing, která zprostředkovává ubytování u místních, a to zcela zdarma. „Mám s tím převážně dobré zkušenosti. Otevírá mi to každopádně dveře k tomu, abych mohla cestovat spíše jako místní než turista.“

Foto: Milan Malíček, Novinky

Kdo se bojí, nesmí do světa. A 21letá Miloslava Macková se rozhodně nebojí.

Sólo cestovatelka však nepopírá, že zažila i několik špatných zkušeností, přespání na Couchsurfingu totiž v drtivé většině nabízejí muži a někteří platformu využívají jako randící aplikaci Tinder. „Byla jsem takhle ubytovaná na Sicílii, už jsem skoro spala, když můj hostitel otevřel dveře a zeptal se mě, zda s ním nechci spát v posteli. Odmítla jsem a pro jistotu jsem si do telefonu naťukala číslo na italskou policii a připravila se na nejhorší. Ale dopadlo to dobře,“ konstatuje.

Obdobné zážitky Mackovou od využívání Couchsurfingu či sólo cestování neodrazují. Radí však, aby si lidé vždy dobře přečetli hodnocení hostitele a nerezervovali si ubytování na poslední chvíli, jako to párkrát udělala ona. To je podle ní vždy trochu cesta do problémů.

Překonat ostych

Macková je také stopařkou. Díky autostopu projela kolem dokola celou Francii, na Azorských ostrovech si stopla i koně či loď. Tento způsob dopravy si rovněž vyzkoušela v Thajsku, kam se vypravila jakožto první vítězka soutěže World Travel Hackers. Poprvé zvedla palec asi v patnácti letech v Česku. „Byl tam samozřejmě ostych, ale touha si to zkusit byla silnější.“

Na stopování cestovatelka oceňuje zejména „kulturní výměnu“. „Poznáte spoustu nových lidí, příběhů a osudů. Je to extrémně obohacující. S některými lidmi, které jsem si stopla, jsem dodnes v kontaktu,“ vyjmenovává Macková důvody, proč jí stopování přirostlo k srdci. Nezastírá přitom ani finanční stránku věci. Znovu zdůrazňuje, že lidé mají naslouchat svým instinktům. Sama už několikrát k některým řidičům nenastoupila, když se jí nezdáli.

„Zbytečně ale nepodléhejte strachu,“ apeluje opakovaně Macková. „Ono se vám může cokoliv stát, i když jen vylezete před svůj dům. V Asii, třeba v té Indii nebo Thajsku, se na lidi hodně smějte, a když vám vaše intuice říká, že odněkud máte zmizet, tak zmizte,“ radí Macková potenciálním sólo cestovatelům.

V čem je specifické sólo cestování? Mají sólo cestovatelky důvod k obavám kvůli bezpečnosti? Jaká je Indie a jaké příhody se tu mohou odehrát? Nejen to se dozvíte v kompletním více než hodinovém rozhovoru; tento článek slouží pouze jako výtah vybraných témat. Na interview se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Máte k nim nějaké připomínky, výtky či pochvaly? Dejte nám vědět na adresu michael.svarc@novinky.cz a do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám