Hlavní obsah

Zahraniční lyžovačka letos podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První lyžařské areály na ledovcích v Rakousku či Itálii se v závislosti na sněhových podmínkách chystají otevírat ještě tento měsíc, případně v listopadu. Po třech zimách poznamenaných omezeními kvůli covidu-19 letos doufají v návrat k normálu. Lyžaři si však kvůli drahým energiím připlatí.

Foto: Profimedia.cz

Lyžování v zahraničí se letos prodraží kvůli vyšším cenám energií (ilustrační foto).

Článek

Podle listu Kurier hoteliéři v rakouských lyžařských resortech plánují proti minulé zimě zvednout ceny o 20 procent, u skipasů se očekává zdražení o osm až 11 procent. Podobně to vypadá v Itálii, kde se ohlášená zdražení u jednodenních skipasů pohybují od šesti do 13 procent.

Last minute se letos moc nevyplatí.
Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Nev-Dama

Podle mluvčího cestovní kanceláře Nev-Dama Jana Bezděka zatím hoteliéři v Rakousku zdražili jen o jednotky procent. „Na začátku se budou držet, výraznější zdražení čekám, až se naplno rozběhne sezona, až jim dorazí účty za energie. Last minute se asi letos nebude moc vyplácet,“ soudí Bezděk.

Italské skiareály chystají zdražování, některé možná vůbec neotevřou

Cestování

„Prodeje lyžařských zájezdů se postupně rozjíždějí a největší boom očekáváme právě během října a listopadu. Nabídku v lyžařských destinacích letos rozšiřujeme, klienti se mohou těšit na další novinky, například v Rakousku nebo Francii,“ řekla Právu mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Po zkušenostech z loňska doporučuje nečekat s rezervací na poslední chvíli, zejména u populárních termínů kolem Vánoc, silvestra nebo jarních prázdnin v příštím roce, ty se totiž už nyní plní a jsou navíc aktuálně za výhodnější ceny.

Lyžovat se nejezdí ale jen do Alp. Například CK České kormidlo vedle zájezdů do oblíbených italských středisek, jako jsou Paganella, Civetta, Aprica, Bormio nebo Tre Cime v Dolomitech, nabídne v zimě autobusové balíčky se skipasem do Slovinska či bulharského Banska.

Na kolik vyjde jednodenní skipas

Například na ledovci Mölltal v rakouských Korutanech by měl stát v zimě jednodenní skipas 59 eur (1450 korun), v salcburském regionu Schladming-Dachstein o euro méně. Pro představu skipas na celou zimní sezonu v Kitzbühelu vyjde na 743 eur (18 247 korun).

V Itálii by se v průměru cena jednodenní vstupenky měla zvýšit o zhruba deset procent. Cena jednodenní vstupenky do lyžařských areálů Dolomiti Superski, pod které spadají populární sjezdovky v Benátsku a Tridentsku, vzroste v nejrušnější sezoně o desetinu na 74 eur (1800 korun).

Ve středisku Livigno, kam směřuje i velký počet českých turistů, se cena jednodenní vstupenky zvýší o šest procent na 55 eur (1350 korun), zatímco v dalším areálu v Lombardii, v Bormiu, počítají se zdražením o 13 procent na 52 eur (1270 Kč).

Jak už Právo informovalo, kvůli energiím se zdražování nevyhnou ani lyžařské areály v České republice - čtyřčlenná rodina si na týdenní pobyt musí přichystat až 30 tisíc korun.

Kvůli všudypřítomnému zdražování a obavám z dalšího vývoje ekonomiky více než polovina Čechů zimní dovolenou na horách neplánuje a volný čas stráví spíše doma. Pětina lidí ještě není rozhodnutá, vyplývá z průzkumu, který tento týden zveřejnila Asociace hotelů a restaurací ČR.

Největší lyžařská oblast v Rakousku zdraží. Je to nevyhnutelné, říkají zástupci regionu

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lyžování a snowboarding v zahraničí od CK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám