Hlavní obsah

Ledovec, vyhlídky a monumentální jeskyně najdeme na Dachsteinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento impozantní ledovec není nikterak vzdálený milovníkům hor a jeskyní, výchozí bod k němu, lanovka u Obertraunu, se nachází 186 km od hraničního přechodu Dolní Dvořiště. Celá oblast Solné komory (Salzkammergut), má turistům opravdu co nabídnout. Jen jezer zde najdeme bezmála osmdesát, nechybí vodopády a horské výhledy.

Foto: Petr Hejna

Ledovec na Dachsteinu

Článek

Oblíbeným cílem návštěvníků je vrchol Krippenstein (2100 m n. m.) na masivu Dachsteinu, kam se lze dopravit lanovkou a z jejích zastávek podniknout výlety na vytipovaná místa.

Obří ledová jeskyně

Na prohlídku je třeba se připravit z hlediska vhodného oblečení a obuvi, jednak teplota uvnitř zdaleka nekoresponduje s teplotou okolí (dosahuje i teploty pod bodem mrazu), jak je u podzemních prostor zvykem, a navíc terén je místy často kluzký vzhledem k odkapávající vodě.

Foto: Petr Hejna

Obří ledová jeskyně

Zásadní prostory, které poskytují největší zážitky, jsou Krápníkový dóm, Dóm krále Artuše, Ledový palác, Dóm Parzival a Dóm Tristana. V závěru dojde i na hudebně-světelnou show, samozřejmě přiměřeně úspornou vzhledem k ochraně vnitřního klimatu chladné jeskyně.

V těchto místech, ke konci prohlídky, je možné se i projít po visutém mostě. Průvodce se předem ptá, zda postačí výklad v němčině, či je zájem i o angličtinu. Kdo neumí ani jeden z jazyků, nemusí ale zoufat, ke stažení zdarma je aplikace v češtině, která poskytne informace při návštěvě obou jeskyní.

Největší lyžařská oblast v Rakousku zdraží. Je to nevyhnutelné, říkají zástupci regionu

Cestování

Mamutí jeskyně bez mamutů

Stejně jako u předchozí jeskyně je přístupná její část, a to v délce necelý kilometr (dosud bylo objeveno a prozkoumáno celkem 70 kilometrů). Obecně se jedná o jeskyni uváděnou jako jednu z nejdelších a nejhlubších nejen rakouských, ale i evropských jeskyní.

Foto: Petr Hejna

Mamutí jeskyně

Že zde nikdy nežili mamuti je vcelku logické, ovšem nebyly zde nalezeny ani žádné pozůstatky po hodování lovců těchto srstnatých předchůdců slonů. Název je odvozen od ohromující rozlehlosti podzemních prostor. Obdobně jako v naší Chýnovské jeskyni návštěvníky nečekají krápníky, zato stejně tak potěší hra barev, přecházející od bílé přes žlutou a okrovou k temně hnědé.

K návštěvě obou jeskyní je třeba počítat s časem celkem kolem tří hodin, prohlídka každé z nich zabere zhruba 50 minut, ovšem přesun od jedné do druhé si vyžádá vzhledem ke stoupání dost času, vstupy do jeskyní se nacházejí v kopci.

Foto: Petr Hejna

Pohled z lanovky

Ideální je začít Ledovou jeskyní – leží vpravo od stanice lanovky, ale cesta k ní je strmější, pak je nutné sestoupit dolů a cesta k Mamutí jeskyni, vpravo od lanovky, je méně náročná. Zásadní je rovnou se po vystoupení z lanovky u pokladny s informacemi zaregistrovat na čas prohlídky, nejlépe hned po vystoupení v této první mezistanici. Může se stát, že první prohlídka Ledové jeskyně v 9 hodin se může posunout (to se třeba stalo mně, kdy jsem cestou k ní ještě předběhl průvodce), když není dostatečný počet turistů k prohlídce. Ale i 30 minut zdržení dalo prostor k přesunu do Mamutí jeskyně, průvodci spolu při podobných případech operativně komunikují.

Spirála světového dědictví a Pět prstů

Tyto dvě vyhlídky jsou dostupné z druhé stanice lanovky po dobře značené a nenáročné cestě, asi 10 minut je odtud k vyhlídce Spirála světového dědictví, kde je možné si prohlédnout i interiér kaple. Dozajista tu překvapí i kvalitní wi-fi free signál, tedy internetové připojení zdarma.

Foto: Petr Hejna

Vyhlídka Pět prstů

Na prakticky téže trase o 15 minut dál je to vysunutá vějířovitá kovová konstrukce Pět prstů, čnící 500 metrů nad údolím pod ní. Odtud je nádherný výhled na Hallstattské jezero, ledovec i okolní vrcholy.

Třetí trasa lanovky je v časově omezeném provozu, jelikož je určená pro dál k ledovci pěšky vyrážející turisty. Dachstein (2995 m n. m.) nabízí k přiblížení mnoho variant jízdenky, takže kombinace tras lanovky a osobních priorit návštěvy místa – např. i otevírací dobu jeskyní – si každý vybere podle svých požadavků ZDE. Není od věci sledovat počasí na Dachsteinu na této webové kameře, pokud jsou cílem zejména toulky po horách, návštěvu jeskyní mlha, vítr ani déšť neohrozí.

Foto: Petr Hejna

Pohled na Halštatské jezero z Pěti prstů

Často zmiňovaná informace o šumavských vrcholech, z kterých za dobrého počasí uvidíte Alpy, v případě jejich naplnění poskytne možnost vidět Dachstein i od nás – jako např. ZDE.

K návštěvě této lokality je nutné počítat s programem na celý den, pokud máme v plánu projít alespoň jednu z jeskyní. Takže – vzhůru do hor, zvládnou to i handicapovaní. Těm, kteří chtějí a jsou schopni zdolat úplný vrchol ledovce po svých, jsou určeny zcela jiné trasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám