Hlavní obsah

Kvůli koronaviru se vylidňuje i oblíbený Velký bazar v Istanbulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový koronavirus postihl i jednu z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí Turecka - Velký bazar v Istanbulu, ač se nákaza tímto koronavirem v Turecku zatím nepotvrdila. Počet návštěvníků oblíbeného tržiště v centru Istanbulu se v těchto dnech snížil o více než polovinu, citoval šéfa sdružení tamních obchodníků Hasana Firata server Ahval.

Foto: Profimedia.cz

Velký bazar je mezi turisty velmi populární.

Článek

„Autobusy s turisty k nám přestaly jezdit a počet návštěvníků se jen za posledních deset dnů snížil o 60 procent,” uvedl Firat. „Jezdilo nám sem denně 150 až 200 autobusů plných asijských turistů, teď už nejezdí,” postěžoval si Firat.

Istanbul je kosmopolitní brána do Orientu. Oslní vůněmi i tradiční kuchyní

Cestování

Podle něj teď někteří tamní obchodníci, kteří mají normálně otevřeno do sedmi do večera, zavírají už odpoledne. „Bojíme se, že situace se bude dále zhoršovat,” řekl Firat. Nynější pokles počtu návštěvníků Velkého bazaru označil za nejhorší krizi v pětisetleté historii této památky, která je ikonou Istanbulu.

Oblíbený i mezi filmaři

Zastřešený labyrint šedesátky uliček, v němž je na čtyři a půl tisíce obchodů, obvykle navštíví denně kolem 400 tisíc lidí. Budovat se začal ve druhé polovině 15. století v tehdejší Konstantinopoli a dokončen byl kolem roku 1730. Patří tak k nejstarším a největším krytým tržnicím na světě.

Jedinečná stavba neláká jen turisty, ale i filmaře. Točila se v něm například bondovka Skyfall, akční thriller 96 hodin: Odplata či politické drama Argo, všechny z roku 2012.

Koronavirus může být další ranou tureckému hospodářství po finanční krizi z roku 2018, která snížila poptávku spotřebitelů. A právě příjmy z cestovního ruchu, který v posledních letech v této zemi rychle rostl, mohou turecké ekonomice pomoci k oživení. Turecko loni navštívilo rekordních téměř 52 milionů turistů, což bylo podle tureckého statistického úřadu o 13,7 procenta více než v roce 2018.

Nejen Řím. Jedno z největších koloseí světa je také v Africe

Cestování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám