Hlavní obsah

Jachtaři z Brna otevřeli sezonu na Jadranu

Právo, Miroslav Homola

První posádkou, jež nastoupila na katamarán ve splitském přístavu, byla parta osmi lidí, kteří přicestovali v sobotu odpoledne z Brna do Mariny Navy v chorvatském Splitu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Naložit zásoby na pronajatý katamarán (má číslo 39) a pak už hurá po vlnách Jadranu.

Článek

Cesta, která začínala v půl čtvrté ráno na mikulovském přechodu, byla až překvapivě jednoduchá. První, zhruba desetiminutovou zastávku absolvovali jachtaři na přechodu v Mikulově před focením osobních dokladů do mobilních telefonů policistů.

Další, zhruba čtvrthodinovou, představovalo vypsání čestného prohlášení rakouským financům o tom, že jejich zemí přejedou bez nutné zastávky.

Pro všechny další cestující je snad důležitá rada, aby měli připravenou tužku a podložku pro vyplnění připraveného formuláře. Jak Rakušané zdůraznili, neznamená to, že by Češi v případě nutnosti, například zdravotních problémů, neměli na jejich území zastavovat vůbec. Součástí kontroly bylo i měření teploty každého z účastníků.

Na konci května neobvyklé. Na chorvatských plážích se sluní jen pár místních

Cestování

Následovala cesta po rakouské dálnici, která končila na přechodu Šentilj, kde slovinské úřady zajímalo v podstatě jen to, zda mají posádky aut zaplacenou dálniční známku. Rakouský policista či celník nebyl na místě ani jeden.

Po zhruba čtyřicetiminutové jízdě přes Slovinsko čekala nakonec při vstupu do Chorvatska nejdůkladnější kontrola, která představovala doložení dokumentů cílové destinace, včetně rezervace lodě ve splitském přístavu, a také seznamu posádky (Crew list).

Chorvatští celníci chtěli i telefonní číslo na kontaktní osobu, která charter sjednala s českou stranou. Na Čechy velmi známém parkovišti s odpočívadlem Žir zhruba 175 km před Splitem měl roušku pouze prodavač kávy…

Vydali jsme se autem do Chorvatska. A dobro došli

Cestování

„Jednalo se o posádku, která měla termín sjednaný od 23. do 30. května už z loňského roku, což bývá mezi jachtaři zcela běžný termín, v tuto dobu odbavujeme stovky lidí. V podstatě jsme se vzhledem k okolnostem, které panovaly, domnívali, že k tomuto pronájmu vůbec nedojde,“ přiznal Právu Martin Voženílek z pražské společnosti Yachtnet, která patří k nejstarším firmám pronajímajícím v Česku lodě na Jadranu.

Jahody na uvítanou

„Se situací související s pandemií koronaviru jsme se zatím nikdy nesetkali, samozřejmě tak vznikala řada problémů. Nejde o malé peníze, vždyť Češi jsou v posledních letech třetí největší skupinou, která si na Jadranu půjčuje jachty. Před námi jsou jen Němci a Rakušané,“ dodal Voženílek.

„U brněnských jachtařů se jednalo o pronájem katamaránu, což je poměrně nákladná záležitost. My jsme jim, stejně jako i u jiných klientů, nabízeli náhradní prázdninové termíny, které jsou ovšem řádově o desetitisíce korun dražší, anebo termíny v příštím roce. I proto jsme byli rádi, že nám chorvatský partner původně sjednaný termín potvrdil,“ uzavřel.

Na lodi měli brněnští jachtaři na uvítanou připravené jahody, banány, plavidlo bylo v perfektním stavu. Kdo už někdy na moři na lodi byl, pochopí, že příprava plavidla na vyplutí během hodiny a půl je něco naprosto neobvyklého.

„Nebudu předstírat, že to není o penězích. Z tohoto byznysu jsme tady všichni živi, proto máme takovou radost, že jste se tu objevili. První ze všech zahraničních turistů,“ řekla brněnským jachtařům Adriana, šéfka týmu lidí, kteří lodě ve splitské Marině Navy připravují. „Ti ostatní, kteří si v tomhle termínu lodě předplatili třeba už v loňském roce, se zřejmě ještě bojí vydat na cestu,“ dodala Adriana.

Chorvatské restaurace čekají na turisty, zatím obsluhují jen místní

Cestování

Split, jako všechny ostatní chorvatské přístavy, je koronavirovou epidemií stále poznamenán. Desítky prázdných ukotvených lodí, přístavní restaurace na pobřeží jsou otevřené spíš sporadicky, na promenádě jen každá druhá. Pokud mají hosty, pak jde o místní. Brněnští jachtaři jsou v nové letní sezoně první zahraniční výjimkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám