Hlavní obsah

Chorvatské restaurace čekají na turisty, zatím obsluhují jen místní

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko

Nákaza novým typem koronaviru zavřela v Chorvatsku restaurační podniky stejně jako v Česku. Nyní podnikatelé otevírají dveře restaurací, barů a kaváren pro všechny návštěvníky. Zatím ale obsluhují pouze místní obyvatelé a s doslova hladovými pohledy vyhlížejí turisty, na nichž je místní ekonomika závislá.

Chorvatské restaurace čekají na turisty, zatím obsluhují jen místníVideo: Novinky

 
Článek

Na poloostrově Istria, kam se vydal štáb Novinek, je ještě hodně podniků zavřených, ale někteří otevřeli alespoň pro místní.

„Nemůžeme se dočkat, až přijedou turisté, ti nás živí. Jsme otevření tři týdny, máme kvůli nařízení o vzdálenosti mezi stoly poloviční kapacitu, ale zatím obsluhujeme hlavně místní obyvatele,“ řekla Novinkám Josefine, servírka kavárny nedaleko od Rijeky. Z cizinců se u ní na kávu a dort zastavilo zatím jeden pár Slovinců a Italů.

Na konci května neobvyklé. Na chorvatských plážích se sluní jen pár místních

Cestování

Všechny podniky musí dodržovat stejná pravidla. Stoly musí mít rozestupy 1,5 metru, čímž se snižuje kapacita podniků, dezinfekce musí být použita po každém strávníkovi a musí být k dispozici všem hostům.

Foto: Novinky

Kvůli restrikcím mají podniky menší kapacitu.

Místní se koronaviru nebojí

„Stoly od sebe musí být vzdáleny 1,5 metru, ale lidé na to nejsou zvyklí. Chtějí sedět spolu. Oni se tu koronaviru nebojí. Hlavně tady u nás, měli jsme asi šest případů. Můžu říct, že jsme tady 'corona-free',“ usmívá se manažer plážového baru Boris.

To potvrzují i ostatní obsluhující. „Myslím, že když budu uklízet a nebudu se dotýkat obličeje, že bude vše v pořádku, nebojím se,“ řekla Josefine.

„Naši místní se ho nebojí, ale myslím, že turisté ano,“ dodala servírka Diana.

Vydali jsme se autem do Chorvatska. A dobro došli

Cestování

Roušku nikdo nenosí

Ještě před dvěma týdny prý lidé roušky nosili v obchodech a uzavřených prostorech. Nyní ji nevidíte nosit nikoho. „Všichni jsou volní. Necítím ve vzduchu žádnou nemoc. Všechno je ok,“ říká Boris a Josefine dodává: „Já ji nosím, je to pro moji ochranu, ale jak vidíte - hosté? To se nikdy nestalo!“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám