Hlavní obsah

Proměnlivá tvář hortenzie Limelight

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letitá favoritka ze široké rodiny hortenzií nemusí mít u sebe zrcadlo, aby jí povědělo, že je úchvatná. Rovněž přívlastek překvapivá si plně zasluhuje. V průběhu sezony na ní vždy najdeme něco nového, čím zaujme a udiví.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Okouzlující světlonoška. Apartní odrůda Limelight hortenzie latnaté (Hydrangea paniculata) vyhání ze zahradních koutů tmu jako pravá hvězda.

Článek

Odrůda Limelight hortenzie latnaté (Hydrangea paniculata) letos slaví třiatřicáté narozeniny. V holandském městečku Boskoop ji vyšlechtil Pieter Zwijnenburg a splnil tak sen mnoha zahradních designérů, floristů a zahrádkářů.

Její formy jsou střídmé, barvy jasné, aniž by byly křiklavé, a na to, jak bohatě kvete, vede skromný život. Stejně jako trojpuk či pustoryl, s nimiž sdílí čeleď hortenziovitých, najde využití všude možně, nehledě na zahradní styl.

Chameleon z říše rostlin

Senzací – stále překvapivou a vždy udivující – jsou měňavé květy. Sdružují se v kónických, až 30 cm dlouhých latách tlustých na dvě pěsti a hustých jako beránčí srst. Jen hrstka květů je plodná. Jsou to ty prťavé, očím utajené. Hmyz si k nim cestu přesto najde. Vede skrz květy jalové, zdůrazněné límcem ze čtyř listenů. Co barev za sezonu vystřídají!

Po rozvití mají zelenkavý odstín žňovek, načež chvátají, aby zbělaly. Bílá přechází v nažloutlou – kdyby měla příchuť, chutnala by nejspíš jako kyselý drops. Tou dobou využívá květy ke kamufláži pavoučí lovec běžník kopretinový. Devátý měsíc obkresluje listeny růžovou linkou a v říjnu už se květenství tváří jako chomáč cukrové vaty. Po šimonských chladnech nastupuje béžová, neklamný projev usychání. To si ve finále prosadí barvu kapučína se skořicí.

Věnec ze sušených hortenzií není těžký, přitom je velmi zdobný. Zkuste si ho vyrobit

Jak na to

Střed zorného pole

Ať keř vysadíme do záhonu, do ostrůvku k jiným keřům, do živého plotu, do nádoby, či kamsi do ústraní, stane se centrem pozornosti. Kvůli květům, jimiž se zdobí od půlky července až do Dušiček a po uschnutí dál celou zimu, i kvůli velikosti. Pořízka s výškou okolo 2 m a přibližně stejnou šířkou, které dosahuje zhruba po čtyřech letech, nelze přehlédnout.

Vázu s kyticí, na niž upomíná svým tvarem, můžeme podsázet bramboříky nebo třeba lesními jahodami. I kakosty s hluchavkou a funkií si v chládku pod ní libují. À propos, odrůda Limelight rovněž vítá polostín, až lehké příšeří, kde není takové horko a sucho. Světlonoška umí potemnělé kouty i letní večery nádherně prosvítit. Ani v mlhách se nám z očí neztratí, až podzim listy důkladně vyzlatí.

Kouzla a okurky

Co má tato apartní dřevina společného s okurkou? Zálibu ve vlhku. Jeho deficit manifestuje svěšením listů. A taky vůni! Zavadíme-li třeba při sázení nebo pletí o junácké jarní lístky, zavoní vzduch okurkovým salátem. A jak je to s magií? Obratem ruky vyčarujeme nádherné kytice a věnečky, které vydrží dlouho čerstvé, a ještě déle, když je usušíme.

  • Kouzlit se dá i se zahradnickými nůžkami. Stačí vědět, že tato hortenzie kvete na novém dřevě a zpětný řez u ní provádíme v březnu, vždy k pupenu.
  • Odstraníme-li jen odkvetlé laty, zaplaví je zdrobnělá květenství o pár týdnů dříve, než je běžné. Velkých květenství v uspokojivé míře a řádném termínu se dočkáme po zkrácení výhonů o třetinu až polovinu.
  • Zatoužíme-li po super obřích latách, seřízneme keř až k zemi. Pak ale počítáme s tím, že pokvete slaběji a se zpožděním.
  • Můžeme experimentovat a každý rok vyzkoušet jinou techniku. Kdoví, jakých překvapení se ještě dočkáme…

Hortenzie jsou celoživotní láskou

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Trvalky s mírami XXL v záhonech zaujmou

Byla by chyba vybírat trvalky jen podle barvy květů. Pozornost věnujeme také velikosti. Kdo zná výšku rostlin i jejich konečnou šířku, ví, kam s nimi, aby...

Vysněná zahrada pod břízou

Bříza byla tím úplně prvním, co manželé Vanessa a John Cookovi do své zahrady na předměstí severoanglického Yorku vysadili. Čtvrt století tichounce šumí do...

Co všechno dokáže povrch z kamínků

Nasypat a rozhrnout. Máloco v zahradě jde tak skvěle od ruky jako zakládání ploch ze štěrku či oblázků. Zastanou úlohu dláždění, jen to zvládnou levněji...

Výběr článků

Načítám