Hlavní obsah

Hortenzie jsou celoživotní láskou

Právo, Adéla Taitlová

Nikdo nevyléčí toho, kdo propadl kouzlu hortenzií. Obavy z jejich pěstování ale nemějte. Jsou dost odolné na to, aby ustály nepřízeň počasí i začátečnické přešlapy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásné listy. Nejen kvůli latám bílých květů, ale také listům patří hortenzie dubolistá (H. quercifolia) k nejkrásnějším keřům. Na podzim září jako rubín.

Článek

Hortenzie (Hydrangea) lahodí oku listy, tvarem, květy i plodenstvími, která po zaschnutí vydrží dlouho jak na keři, tak i ve váze.

Některé působí zvlášť romanticky, jiné se vysloveně hodí do zahrady v moderním duchu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V nádobě. Při pravidelném zalévání a hnojení kvetou bohatě i s omezeným prostorem pro kořeny. Do plné velikosti však nedorostou.

Komu by jen keře nestačily, přidá k nim hortenzii řapíkatou (H. petiolaris), která šplhá po zdech a plotech podobně jako břečťan.

Květy mnoha barev a tvarů

Pozoruhodná květenství ve tvaru koule, talíře či kužele se skládají z dvojích květů. Ty velké, vnější, co se nám tak líbí a které jsou sterilní, mají za úkol přilákat hmyz k plodným, ale nenápadným vnitřním kvítkům.

Oba typy jsou zastoupeny v různém poměru. Proto se květenství jeví buď jako husté, nebo naopak řídké.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Modrá je dobrá. Vzácnou barvu si květy udrží pouze při dostatku hliníku, který je dobře dostupný jen v půdě s kyselou reakcí.

K nejhezčím „prořídlým“ kultivarům patří robustní hortenzie latnatá (H. paniculata) Tardiva. V barevné škále nenajdeme žlutokvětou varietu, zato bílých, růžových, fialových až vínových je spousta. Hustými, čistě bílými balóny fascinuje hortenzie stromečkovitá (H. arborescens) Annabelle s mírami přibližně 2 m.

Jedním z nejněžnějších růžových odstínů se zdobí plné květy v talířovitém květenství odrůdy hortenzie velkolisté (H. macrophylla) Romance ze série You & Me. Sytou karmínově růžovou barvou potěší Merveille Sanguine.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pro fajnšmekry. Hortenzie drsná (H. aspera) není žádná prvoplánová kráska. Působí poněkud strnule, přesto jí pro zajímavé listy a pěkné květní chocholíky nelze odolat.

Krásná překvapení přinášejí variety s měňavými květy. Květy osvědčené hortenzie latnaté Limelight přecházejí od zelené přes bílou až k růžové. Podobnou přeměnou prochází o pár odstínů sytější odrůda Pinky Winky.

A co teprve dvojbarevné variety, třeba Bavaria s květy lemovanými bílou linkou! Také máte pocit, že u jedné hortenzie rozhodně nezůstanete?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Barevné proměny. Hustá květenství oblíbené hortenzie latnaté (H. paniculata) Limelight přecházejí od zelené přes bílou až po růžovou. Listí na podzim zlátne.

Z modré růžová?

Hortenzie patří k hrstce dřevin kvetoucích od léta do podzimu, některé navíc přicházejí s modrou, v přírodě velmi vzácnou barvou. Jsou to převážně odrůdy hortenzie velkolisté.

Překrásná je novinka Endless Summer s kulovitými květenstvími, která nakvétají už od června. Nebo Mariesii Perfecta, jejíž velké jalové květy věncovitě obklopují střed z drobných kvítků.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sněhové koule. Obří květenství hortenzie stromečkovité (H. arborescens) Annabelle propůjčují záhonu výrazné tvary. Modrokvětý doprovod umocňuje jejich svěží vzhled.

Háček je v tom, že se barvu letní oblohy nepodaří vždy zachovat. Záleží totiž na půdní reakci. Jestliže hodnota pH klesne pod 5,5, znamená to, že je půda dost kyselá na to, aby květy zůstaly modré. Čím je vyšší hodnota pH, tím více vápníku obsahuje a do květů se vkrádají fialové odstíny anebo dokonce úplně zrůžoví. Kyselost zeminy v záhonu podpoříme listovkou, spadaným jehličím, pilinami a nastýlkou z kůry.

Zahrádkáři s neutrální až vápnitou půdou udělají nejlépe, když modré krásky vypěstují v nádobě vyplněné substrátem pro acidofilní (kyselomilné) rostliny.

Druhy s pěknými listy

Listy většiny druhů jsou vejčité, zašpičatělé, hladké, často ostře zubaté a rýhované. Mají sytě zelenou barvu a na podzim žloutnou. Z průměru vynikají okolo 20 cm velké, chloupkaté, při okrajích nepravidelně zvlněné listy až 3 m vysoké hortenzie drsné (H. aspera), jejíž plochá květenství tvoří šeříkově modré a bílé květy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pěkně na očích. Malebná hortenzie velkolistá (H. macrophylla) si rozhodně zaslouží místo, kde může být obdivovaná. Třeba přímo vedle lavičky, odkud uvidíme každý detail.

Skutečnou lahůdkou je hluboce vykrajované listoví hortenzie dubolisté (H. quercifolia). Ta měří asi 2 m, nese řidší bílé, kónické laty, které se vybarvují dorůžova téměř ve stejnou dobu, kdy v listech ustupuje chlorofyl a nahrazují ho zářivé odstíny bronzu a rubínů.

Krátkodobé sucho nevadí

Hortenzie vodu k životu potřebují, ale období bez srážek nebo zálivky jim nijak neublíží. Platí, že čím méně jsou vystavené slunci, tím sušší půdu tolerují. Ani ve stínu pod stromy nezklamou a ochotně vykvetou stejně jako na slunci či v polostínu.

Daří se jim jak na záhonu mezi trvalkami, tak v živém plotu, na vřesovišti, v předzahrádce, podél zdi, u jezírka i v přenosné nádobě.

Řez není věda

Většina pěstovaných druhů vyžaduje minimální řez. Hortenzie velkolistá, pilovitá (H. serrata), drsná i dubolistá vykvétají na loňském dřevě. Každoročně koncem zimy odstraníme odkvetlá květenství a suché, poškozené či křížící se větve. Občas můžeme keře opatrným prosvětlením zmladit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vzhůru k nebi. Hortenzie řapíkatá (H. petiolaris) pohotově ozelení sloupy, pergoly i zdi. Lze ji však tvarovat i do podoby keře. Nakvétá už koncem jara.

U hortenzií, které tvoří květy na letošních výhonech (hortenzie latnatá a stromečkovitá), se nemusíme bát hlubokého zpětného řezu až k zemi, který provedeme záhy po zimě. Chceme-li keře vyšší, zkrátíme je jen o 1/3 až 1/2, vždy k pupenu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Hortenzie řapíkatá si vystačí pouze s udržovacím řezem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám