Hlavní obsah

Trvalky s mírami XXL v záhonech zaujmou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla by chyba vybírat trvalky jen podle barvy květů. Pozornost věnujeme také velikosti. Kdo zná výšku rostlin i jejich konečnou šířku, ví, kam s nimi, aby vynikly a nikde nepřekážely. To je obzvlášť důležité u druhů s mírami XXL.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sadec nachový (Eutrochium purpureum) je lídrem okrasného záhonu, kvetoucím paravánem zahradní lavičky.

Článek

Jak krásně kvete sadec a kolik motýlů přitahuje! Hned s ním do obruby, vždyť sahá sotva ke kolenům. Jenže v dalším roce nevinně vyhlížející sazenička vyhání stonky vysoké jako májky a o pár let později už si motýly ověnčené houští bují na půlce záhonu. Goliášů mezi trvalkami je víc. Když to o nich budeme vědět, nezaskočí nás, ba spíš ohromí.

Sadec nachový (Eutrochium purpureum)

Severoamerický houževnatec s kvantem nachově růžových květů srocených ve vypouklých květenstvích, která od léta do podzimu trůní na purpurových stoncích, vábí motýly i užaslé pohledy. Pozor, v zahradnictví opravdu klame tělem! Jakmile ho vysadíme na místo podle jeho gusta (slunečné s vlhkou půdou), probudí se z letargie, aby výškou dohnal hráče basketbalu. Každý rok zabere o trochu víc prostoru, dokud nevytvoří trs široký asi 1,5 m. Je z něj vzorový samotář k jezírku či bludnému balvanu. Rád se zapojí i do záhonu prozvučeného trávami a vyzlaceného třeba slunečnicí a zápleváky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Rozrazilovec viržinský (Veronicastrum virginicum) před temným živým plotem ukazuje do detailu všecky své přednosti.

Rozrazilovec viržinský (Veronicastrum virginicum)

Příbuzný jitrocele nakvétá od června do srpna bílými, růžovými nebo levandulově modrými květy. Je robustní, a přitom působí lehce jako pírko. Zajímavý kontrast se odehrává mezi přesleny listů rozvitými jako mořská hvězdice a vzpřímenými květenstvími, která připomínají ramenaté svícny s dlouhými štíhlými svíčkami. V běžné půdě na slunci či v polostínu dorůstá do 150 cm. Další půlmetr přidá, když zajistíme, aby zemina, do níž noří kůlový kořen, nevyschla. Na záhoně mu vyčleníme prostor široký aspoň 70 cm.

Vysněná zahrada pod břízou

Bydlení

Zlatobýl kanadský (Solidago canadensis)

Nezmar zlatobýl vzdoruje všem nepohodám. Ochmýřené nažky neváží skoro nic, vítr je snadno rozfouká. Z nicotného semínka se může vyklubat nekontrolovatelně se rozrůstající hromotluk. Dá se ale dobře ochočit. Stačí odstřihnout plodenství dřív, než semena uzrají. Byla by škoda ochudit zahradu o pérovitá květenství vznášející se až 150 cm nad zemí jako sluncem prosvícená mlha. Dlouhověká trvalka padne jako ulitá záhonům v prérijním stylu. Cizí jí nejsou ani výsadby s babičkovskými řebříčky, floxy či hvězdnicemi.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zlatobýl kanadský (Solidago canadensis) je odolný a hýří energií v době, kdy mnohým trvalkám dochází dech.

Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus)

Kdo neuviděl, neuvěří, že takový květinový goliáš, kterého od země dělí až tři výškové metry, existuje. Divoce se rozbují v hotovou džungli. A co květů nosí! Na stoncích s vínovým přelivem září od srpna do října. Skutečný poklad se však skrývá pod zemí. Hlízky, z nichž se trvalka množí, jsou jedlé a chutnají po sladkých bramborách. Lze je dusit, nakládat i jíst syrové. Nejen krásná a užitečná, tato vytrvalá slunečnice je i nenáročná. Žije si na vlastní pěst a po nás chce jen odklízení zavadlých zbytků.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) se časem rozbují v hotovou džungli. Jedlé podzemní hlízky sklízíme na podzim.

Jak vyzrát na sucho?

Zahrada

Okecek (Macleaya)

Impozantní bratranec máku je ideální k vyplnění koutů, tvorbě kulis pro rostliny nebo prostě jen k přitáhnutí pozornosti. Okecek maloplodý (M. microcarpa) měří okolo 1,5 m, s květenstvími ještě víc. Okecek srdčitý (M. cordata) jej převyšuje zhruba o metr. Miláček zahradních návrhářů i vazačů kytic od půlky léta ohromuje květními latami žlutavé, u odrůd korálové barvy. A ty listy! Jako by je po okrajích vykousala housenka s perfektním citem pro design. Líc je modře omžený, rub bíle vousatý. Trvalka zprvu váhá s růstem, pak ale kvapem odnožuje. Zabere až dva šířkové metry.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Okecek maloplodý (Macleaya microcarpa) uchvacuje tvarem listů a květenstvími lehkými jako chumáče dýmu.

Sasankovka (Eriocapitella x hybrida)

September Charm, Honorine Jobert, Königin Charlotte, Whirlwind – to jsou osvědčené, dobře sehnatelné hybridní odrůdy podzimních sasanek neboli sasankovek, chcete-li. Kvetou od pozdního léta dlouho do podzimu na drátovitě tenkých stoncích vysokých až 150 cm. Z každé květní mističky, buď růžové, nebo bílé, si opylovači odnášejí štědrou porci pylu. Půvab sasankovek stojí a padá s množstvím vláhy. Té potřebují hodně, zároveň však musí být půda volně propustná. Časem vytváří kolonie, které dávají pohádkové kouzlo záhonům, místům pod světlými stromy i na úpatí živých plotů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sasankovka (Eriocapitella x hybrida) působí něžně jako víla, rozrůstá se však s plevelnou nevázaností.

Plamenky ohromí svými květy a božskou vůní

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zahradní centra, Návrhy a realizace zahrad

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno dokáže povrch z kamínků

Nasypat a rozhrnout. Máloco v zahradě jde tak skvěle od ruky jako zakládání ploch ze štěrku či oblázků. Zastanou úlohu dláždění, jen to zvládnou levněji...

Pozvěte motýly na drink

Efektní žonglování lahvemi po nás nikdo chtít nebude, zato musíme vědět, z jakých květních pohárků sladké šťávy servírovat a jak je namixovat, abychom...

Vypěstováno na kmínku

Muškát není stromek. Nebo ano? Když se do toho vloží kreativní nátura šlechtitelů, jdou zažité představy stranou. My pak při návštěvě zahradnictví žasneme, že...

Výběr článků

Načítám