Hlavní obsah

Co všechno dokáže povrch z kamínků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nasypat a rozhrnout. Máloco v zahradě jde tak skvěle od ruky jako zakládání ploch ze štěrku či oblázků. Zastanou úlohu dláždění, jen to zvládnou levněji a výsledek působí přirozeněji. A nejen to! Štěrk, obecně zvaný kamenná drť, má ostré hrany způsobené lámáním kamene v lomech. Oblázky neboli kačírek, jež se těží v pískovnách a říčních korytech, jsou oblé, přirozeně omleté vodou dohladka.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Díky povrchům z kamínků můžeme mít krásnou zahradu, aniž bychom zruinovali své bankovní konto.

Článek

Pro běžné úpravy je ideální zrnitost od 5 do 30 mm. Barevnost vychází z druhu horniny. Ta mění výraz podle počasí. Za sucha je matná, pobledlá. Po dešti se leskne, jako by vypadla z plechovky laku, a na povrch vyplouvají netušené odstíny. Béžovou střídá karamelová, z růžové je ostružinová, šedá tmavne do ebenové černě.

Šetří kapsu

Pořizovací náklady jsou nižší než u dláždění, jehož cenu navyšuje odborná pokládka a s ní související materiál (písek a cement). Volně ložený kámen (počítaný na tuny) vychází levněji než pytlovaný (obvykle po 25 kg).

Pozvěte motýly na drink

Zahrada

Usnadňuje práci

Komu časté sečení trávníku a okopávání záhonů brnká na nervy, promění je v módní štěrkoviště. Je to elegantní řešení do předzahrádky. I rozsáhlé plochy vypadají bezvadně, přidáme-li k nenáročným trvalkám a trávám balvany či vodní zrcadlo.

Takřka nulovou údržbu vyžadují sypané cestičky, schodové stupně či plochy k sezení. Na frekventovaná místa volíme štěrk drobnější frakce - pod nohama se „neroztéká“ jako oblázky. Podložení geotextilií není nezbytné - plevelům v šíření nezabrání a tam, kde se kamínky částečně prošlapou do půdy, je prostě dosypeme.

Skrývá neduhy

Obratem lopaty zmizí praskliny ve starém betonovém chodníčku i vyšlapaná tráva na dětském hřišti, štěrk oživí holou zem pod stromy a utají existenci jezírkové fólie, která by u břehů rozhodně neměla být vidět. Dlouhověký a trvanlivý povrch z kamínků umožňuje projít suchou čistou nohou v místech, která se snadno rozbahňují. Oceníme jeho odolnost vůči horku a mrazu i to, že v zimě ani po dešti neklouže.

Poutá vláhu v půdě

Neprší, voda ze studny mizí a kohoutková je drahá. Půda vysychá a květiny vadnou. Ale nemusí! Stačí vysypat z rukávu eso, jakým je pro každého rozumného zahrádkáře mulč. Ten z kamínků neplesniví, netlí, nevyžaduje obnovu, navíc dobře vypadá.

Aby mulčovací vrstva ochránila půdní vláhu před vysoušejícím větrem a sluncem, měla by být jemnější zrnitosti, vysoká aspoň osm centimetrů. Vyhneme se použití podkladové textilie - neprospívá půdě ani žížalám a rostlinám brání v přirozeném rozmnožování.

Potřebujete oživit zahradu? Vsaďte na rozmanité stavební prvky

Zahrada

Udržuje květiny čisté

Jako kaliště divokých prasátek - i tak může po letní bouřce vypadat záhon. Rochnění v bahně rostlinám na kráse nepřidává. Ani zdraví neprospívá.

Štěrk s kačírkem v podobě půdního krytu udrží bez poskvrnky nejen záhonové kytky, ale i skalničky. Na radu zkušených skalničkářů k jejich zaštěrkování použijeme stejnou horninu, z jaké je skalka, aby náš kousíček Krkonoš či Alp vypadal co nejpřirozeněji.

Dokresluje styl

Drceným bílým mramorem podpoříme ducha zahrady laděné v japonském stylu. Dokonale zvýrazňuje tvarované dřeviny a listy javorů. Žula v odstínech šedi rozjasňuje barevnost květů a hraje do noty moderní i klasické architektuře.

Hřejivou jižanskou náladu vykouzlí červenavý vápenec doprovázený jukou. Říční valounky přirozeně zapadají na venkov a dokreslují romantiku růží a zahradních pavilonků.

Zklidňuje duši

Kamínky zvonivě chrastí pod nohama, a když se po nich projdeme bosky, namasírují nám chodidla, což je obzvlášť příjemné na vyhřáté zemi. Kdo hledá odpočinek v meditaci, vysype plochu jemnozrnným štěrkem a po vzoru japonských mnichů do ní hráběmi zakresluje obrazce - kruhy, vlnky, spirály, šachovnici.

Inspiraci najdeme v japonských zenových neboli suchých zahradách, tzv. karesansui, což znamená suchá hornatá voda. Štěrk zde nahrazuje vodu, vznikají štěrková moře, jezera, řeky a potůčky, které svým klidem působí jako pilulka proti stresu.

Venkovní posezení zútulní praktické doplňky

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej kamene a drti, Prodej štěrku a písku

Reklama

Související články

Vypěstováno na kmínku

Muškát není stromek. Nebo ano? Když se do toho vloží kreativní nátura šlechtitelů, jdou zažité představy stranou. My pak při návštěvě zahradnictví žasneme, že...

Hledáme kulisy pro zahradní domek

Po pečlivém zvážení, kam zahradní domek postavíme, přichází na řadu výběr správných kulis, aby vzniklo nejen praktické místo, ale i malebné zátiší pro pohled...

Výběr článků

Načítám